Медия без
политическа реклама

Няма доволни от присъдата за смъртта на Милен Цветков

Прокуратурата ще протестира пред Върховния касационен съд

БГНЕС

Прокуратурата ще протестира срещу решението на Софийския апелативен съд, който като втора инстанция потвърди 9-годишната присъда за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Това казаха пред "Сега" от държавното обвинение. Очаква се и официалното съобщение на прокуратурата. От него ще стане ясно дали и пред Върховния касационен съд тя ще пледира, че подсъдимият Кристиан Николов трябва да бъде признат за виновен, че е извършил престъплението в условията на евентуален умисъл. 2 инстанции дотук приеха, че става дума за престъпление по непредпазливост.

"При катастрофата няма опит за спиране, за маневра. Самият подсъдим казва, че на предходния светофар е възприел червения забранителен сигнал и независимо от това от 40 км/час достига до 100 км/час", коментира пред bTV Надежда Ковачева, адвокат на дъщерята на Милен Цветков, която е частен обвинител в процеса. Тя допълни, че присъдата ще бъде обжалвана. "От действията му може да се стигне до заключение, че той е имал за цел да мине на червено през колите и пешеходците, които е възприел – това не може да бъде непредпазлива форма на вина, защото при непредпазливост няма цел. Само при умишлените има цел", посочи адвокатът. Според нея самото управление на превозно средство след употребата на забранени вещества е умишлено престъпление. "Ние не обжалваме размера на наказанието. Ние искаме да създадем прецедент и да наложим нашето разбиране, че престъплението е извършено при умисъл. Ако върховният съд се произнесе по този въпрос, ще стане ясно какво се случва, когато си управлявал превозно средство след употреба на наркотици и си причинил смърт", обясни Ковачева.

"Сега" не успя да се свърже с адвокат Константин Симеонов, който представлява подсъдимият Николов. Очаква се обаче и той да атакува присъдата.

Както "Сега" писа още в понеделник Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на Софийския градски съд за катастрофата. Така вече на две инстанции Кристиан Николов е признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост с жестоката катастрофа от 19 април 2020 г. и наказан с 9 години затвор и 10 години без книжка. Последна дума по казуса ще има върховният съд.

Прокуратурата обвинява Николов, че е причинил катастрофата в условията на евентуален умисъл, тъй като е шофирал след употреба на наркотици и с много над разрешената скорост. (По същия начин Георги Любенов беше обвинен за катастрофата на Околовръстното в София, отнела живота на френски гражданин). Обвинението пледира за 15 години затвор пред градския и апелативния съд. 

Първите две инстанции приеха за доказано, че Николов е употребил наркотични вещества, преди да седне зад волана, както и че е нарушил правилата за движение по пътищата.

Николов в момента е под домашен арест. Ако бъде окончателно осъден, времето, в което беше в ареста и под домашен арест, ще се приспаднат от присъдата му.

Софийският апелативен съд е потвърдил изцяло присъдата на Софийския градски съд за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Това научи "Сега" от източници в прокуратурата.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?