Медия без
политическа реклама

Новите сгради в София масово си спестяват озеленяването

Камарата на архитектите разкри, че изискването за зелени площи се спазва само на хартия

Камарата на архитектите илюстрира искането си със снимки на изпълнени обекти в София, в които озеленяване почти или напълно липсва.

Камарата на архитектите в България призова Столичната община да засили контрола по спазване на законовите изисквания за озеленяване на завършените нови строителни обекти. Дирекция „Строителен контрол“ към общината да започне да извършва проверки „в реалния свят“, а не само „на папките“, призовават архитектите. Те смятат, че дирекцията, чийто доскорошен шеф Влади Калинов подаде оставка заради скандала с решението му да отмени заповедта за премахване на незаконните съоръжения от терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, трябва да се преструктурира. „Дирекцията трябва да се преструктурира така, че да прави ежегодни проверки на въведените в експлоатация обекти. Със съвременните средства това може да се прави лесно и от въздуха“, призовават от браншовата организация.

Камарата илюстрира апела си с поредица от снимки на завършени сгради в София, около които по закон зелените площи трябва да са поне 35 на сто от парцела, а на практика са изцяло залети с бетон. „Грозната истина за озеленяването в София - 100% асфалт върху целия парцел, въпреки че се изисква минимум 35 на сто от площта на всеки имот да бъде озеленена и минимум половината от това озеленяване да е с дървета“, написаха от камарата. „Крайно време е да се прекрати с архаичното "одобряване на проекти" и да се премине към истински контрол на сградите, улиците и съоръженията. Иначе ще продължаваме да живеем в мръсни градове, направени по красиви чертежи“, призова още браншовата организация.

Архитектите смятат и че е крайно време дирекция "Зелена система" към Столичната община да започне да приема озеленените покриви на сгради за „добро решение“ и да насърчи поставянето на растителност по тях. „Което ще е в полза на града и жителите му и ще насърчава тяхното използване, вместо да го спъва, както е сега“, смятат от гилдията.

ПРЕДИЗБОРНО

От миналата седмица председателят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов е официално номинацията на дясната коалиция "Демократична България" за кмет на София. 

Още по темата