Медия без
политическа реклама

Новите контейнери за смет по "Солунска" са на път да вмиришат центъра

Част от подземните кофи стоят от една година опаковани, другите събират боклуци и вода

В част от подземните пространства вече се хвърля боклук, въпреки че в тях няма контейнери за смет. Вече има и счупени врати.
В част от подземните пространства вече се хвърля боклук, въпреки че в тях няма контейнери за смет. Вече има и счупени врати.

Подземните контейнери за боклук на ул. “Солунска“ в центъра на София все още не са пуснати официално в употреба, като това може и никога да не се случи, алармира гражданската организация „Спаси София“. От сдружението зададоха въпрос на кмета Йорданка Фандъкова дали е вярно, че при строежа на новите системи за събиране на отпадъците бетонните „саркофази“, в които трябва да се поставят класически контейнери за смет, са оставени без отводняване и че по тази причина те се пълнят с вода.

Повечето от вкопаните контейнери все още са запечатани и стоят в това положение от миналото лято, видя „Сега“. На други фолиото е махнато неизвестно от кого и минувачите вече хвърлят отпадъците си вътре, въпреки че под отворите няма поставени контейнери. Край още запечатаните контейнери ежедневно се натрупват кашони, пликове с боклук и т.н. Търговци с магазини по „Солунска“ разказаха, че в „саркофазите“ наистина няма контейнери и че клетките вече са доста пълни с отпадъци и вода. „Въпрос на време е боклукът да стигне до повърхността и да замирише още по-силно“, коментира жена, която продава дрехи до площад „Славейков“. Тя допълни, че за последните два месеца е звъняла 4 пъти в Столичната община и че оттам й отговаряли, че обектът още не е приет с акт 16 от държавна комисия. „От Столичния инспекторат ми казват да отнеса проблема към сметопочистващото дружество „Титан“, а от „Титан" ми казват да се обърна към инспектората. След главоболията, които ремонтът на „Графа“ създаде на всички, неприятностите за нас продължават“, оплака се още тя.

Столичният инспекторат няма отговор на въпроса защо една година контейнерите не работят, става ясно от репортаж на БНР. "Част от контейнерите на "Солунска" не са предадени за експлоатация, въпреки че подземната конструкция е изградена. Чакаме отговор и реакция от фирмата оператор. Функциониращите 3 контейнера са с вместимост 1100 л. Те се извозват два пъти в денонощието. Но надземните отвори са малки и през тях не могат да се оставят едрогабаритни отпадъци, щайга или цял кашон. Контейнерът е предназначен за масовите битови отпадъци от нашето стайно кошче", обяснява пред радиото шефката на инспектората Веска Георгиева.

Ремонтът на „Солунска“ бе част от по-големия проект за обновяването на т.нар. Зона 2 в центъра, включващ още „Граф Игнатиев“, площадите „Славейков“, „Гарибалди“ и прилежащите зони. Движението по „Солунска“ бе възстановено още през миналата година. На 28 май т.г. Йорданка Фандъкова официално съобщи, че до края на същия ден изпълнителят „Джи Пи Груп“ трябва да отстрани всички дефекти по реконструкцията на зоната. На следващия ден от общината обявиха, че на компанията са наложени глоби в размер на неколкостотин хиляди лева и обявиха ремонта на "Графа" за приключен. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата