facebook
twitter

България

Нови 102 контейнера италиански боклук откриха във Варна

Италианският премиер обяви битка с нелегалния превоз на отпадъци за България
Обновена
1176
 Районна прокуратура - Варна

Районната прокуратура във Варна, ДАНС, митницата и полицията започнаха днес проверка на още 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-запад. Новите 40-футови контейнери са установени в хода на обявеното преди 2 седмици разследване. Както стана ясно тогава, делото се води по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс и е по повод разтоварени на пристанище Варна-запад 25 контейнера на 9 октомври м. г.

Прокуратурата уточни, че изпращачът на новите 102 контейнера е същият - фирма „Дентиче пантелоне“  от град Салерно. Същият е и получателят на товара - фирма „Блацион“ ООД, която е регистрирана  в София. И новите контейнери са с режим на временно съхранение до 90 дни, срокът обаче е изтекъл. Постъпило е и искане за реекспорт от транспортиралия контейнерите до Варна превозвач „Maersk“ за 28 от тях.

Огледът, който започна днес, трябва да установи дали отново е налице разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите. Товарът е манифестиран като пластмаса и каучук. 

Втората пратка с италиански отпадъци започва да пристига на 21 октомври миналата година. Тогава са разтоварени 29 контейнера. На 6 ноември – други 28, на 22 ноември – 20, на 29 ноември – още 25 контейнера.

Същевременно италианският премиер Джузепе Конте, който е в България по покана на Бойко Борисов, заяви, че страната му повежда сериозна битка срещу незаконния трафик на боклук.

"Принципът за свободно циркулиране на стоки и хора не означава, че трябва да се транспортират боклуци нелегално в България, и да се нарушават законите на двете страни. Това са правови държави и всяко нещо трябва да е според законите. Италия има особена чувствителност към околната среда, затова ние ще поведем битка с нелегалния трафик на боклук. Затова е много важно сътрудничеството между различните ведомства в двете страни - само то ще доведе до светкавични резултати в борбата с нелегалния превоз на боклук.

Всеки опит за нелегалност трябва да бъде изкоренен. Отпадъците не се различават по нищо от другите форми на нарушаване на закона, и те трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона", съобщи още Конте.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бургаският кмет прибира пейките от парковете

29.03.2020

Обновена

20069 155
ТЕЦ "Бобов дол" възобновява горенето на отпадъци

28.03.2020

796 5
"Зелени закони" освети още една скандална замяна по морето

27.03.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

4218 5

Коментари

bay Dragan

Каргото е за Банкя.

dissidentbg

А има ли италиански боклук в България, който не съмнителен?

вила

България е вкарана в Европейския съюз за да бъде сметището на Европа и стана това, което е планирано, сега Въпросът е :Къде няма чуждоземен боклук  в България? 

ppipi7766

Това са контейнери които стоят на пристанището и никой не се интересува докато не мине 90 дневния срок, а през това време ни баламосват че проверявали.

Колко ли още има там и не се занимават стях защото не е изтекъл срока?

Анонимен7

Италианският премиер обяви битка с нелегалния превоз на отпадъци за България

Занапред - само легален превоз на отпадъци за България!

Емил Станоев

Заринаха България с боклук от Италия и Нигерия а сега ще ги наказват ??! Че кой и защо допусна това да се случи ?Каде Дремеше Правителството и Митниците ?  това е като с водата за Перник разлика няма .. И сега най-вероятно виновен ще е я ореха я папата или арменския поп !!

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Няма такъв  митнически режим "временно съхранение".

:)

маргаритка2

Щом толкова трудно се откриват 102 контейнера боклук, представяте ли си колко е трудно кило кокаин или диаманти.

даже диамантите особено трудно, щото не миришат.

fisherman

На мен друго  ми е интересно - дали парете дето бай онуй се хвалеше, че идвали от контрабандата не са от тия боклуци.В последно време ТОЙ не се самоизтъква като бореЦ по този проблем.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×