Quantcast
Новата прокурорска мода - дела под специален надзор | СЕГА
facebook
twitter

България

Новата прокурорска мода - дела под специален надзор

Иван Гешев ще следи изкъсо убийството в Галиче и смъртта на футболния фен в Солун
599

Прокуратурата все по-често взема под специален надзор шумни разследвания. Така след разследването за кризата в Перник, проверките за язовирите и за боклука, сега към списъка бяха прибавени нови две - убийството в Галиче и смъртта на футболния фен в Солун. 

"По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев Върховната касационна прокуратура взе на специален надзор делото за извършеното на 11.01.2020 г. в с. Галиче убийството на 18-годишната Андреа", съобщава държавното обвинение. Припомня се, че на проведената в понеделник среща с премиера и бащата на жертвата главният прокурор е поел ангажимент и впоследствие издал заповед, с която разпоредил на административните ръководители на прокуратурите да извършат проверка на разследванията по две и повече досъдебни производства срещу един и същ обвиняем, какъвто е случаят с обвиняемия за убийството.

Изобщо не става ясно какво точно налага подобно дело да е под специален надзор при положение, че местните МВР и прокуратурата твърдяха, че всичко е ясно и доказано. 

И до момента няма каквото и да е обяснение и какво точно означава въпросният надзор, както и по какъв критерий се подбират разследванията. 

Със заповед пак на главния прокурор Върховната касационна прокуратура взела на специален надзор и делото за убития на 05.01.2020 г. в гр. Солун български гражданин Тоско Бозаджийски. Досъдебното производство е образувано на 21.01.2020 г. с постановление на прокурор от Софийска градска прокуратура по повод изпратени материали от клуб „Ботев – Пловдив“ за това, че на територията на Република Гърция в гр. Солун умишлено е умъртвено лице с българско гражданство. С постановление на главния прокурор разследването по досъдебното производство е възложено на Национална следствена служба.

От държавното обвинение припомнят, че на среща в Министерски съвет от 20.01.2020 г. с министър-председателя Бойко Борисов и бащата на убитото лице главният прокурор Иван Гешев поел ангажимент да сезира Софийска градска прокуратура, която да прецени налице ли са данни за образуване на досъдебно производство на територията на България.

Все още няма коментари

Още

Има поне 25 дела за тероризъм след щурма на Капитолия

11.01.2021

Обновена

1671 105
Шефовете на съдилища ще отсрочват дела заради Covid

10.11.2020

673 1
18 г. затвор получи обвиненият за убийството на Андреа в Галиче 

03.11.2020

92

Влез или се регистрирай за да коментираш