Quantcast
Нито МВР, нито НАП знаят колко от корона-глобите са събрани | СЕГА
facebook
twitter

България

Нито МВР, нито НАП знаят колко от корона-глобите са събрани

Съставени са 22 462 акта, от които 7 201 са за неносене на предпазна маска
1 362
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Нито Министерството на вътрешните работи, нито Националната агенция за приходите могат да отговорят каква е събираемостта на глоби по Закона за здравето, наложени за нарушаване на противоепидемичните мерки. След запитване на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация от вътрешното ведомство съобщиха, че към 30 юли са съставени 22 462 акта, като от тях 17 201 са за неносене на предпазна маска. 

Първоначално санкцията за нарушаване на мерките срещу коронавирус, като забраната за посещаване на паркове и градини, можеше да достигне 5000 лв. Заради общественото недоволство след поправки в закона глобата стана между 300 и 1000 лв. От МВР обаче не успяха да отговорят какъв процент от наложените актове е събран с аргумента, че тази информация не е налична, не се обработва и съхранява от министерството.

Поради това "Сега" изпрати искане по ЗДОИ и до НАП. Оказа се, че и приходната агенция не разполага с данни за събраните глоби от нарушения на противоепидемичните мерки. "За целите на производството по принудително изпълнение, осъществявано от публичните изпълнители в НАП, не е налице необходимост при въвеждане от страна на взискателите на иформация за изпълнителното основание и респ. публичното задължение, което подлежи на събиране в посочената услуга, да се предоставят данни и за нарушена норма и закон. Поради тази причина НАП не разполага с исканата информация, което е пречка за генериране на справка за погасените вземания по посочените критерии", се казва в дословно в отговора на агенцията.

От НАП обаче прехвърлят топката към вътрешното министерство с уточнението, че "компетентните териториални дирекции на НАП ежемесечно предоставят на МВР обобщени справки с данни за всички събрани суми в отчетния период по предадени за събиране изпълнителни основания, вкл. и за наказателни постановления по Закона за здравето".

ЗАБРАНА

Все още е в сила заповедта на здравния министър, с която направи предпазните маски задължителни в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.

Изключение от задължението се допуска за: клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Свалиха карантината от Бойко Борисов и бившата му пиарка

24.10.2020

Обновена

10065 90
Нощните заведения в София затварят поне за две седмици

24.10.2020

Обновена

4916 48
Полският президент е с COVID-19 след форума "Три морета"

24.10.2020

Обновена

4387 26

Коментари

Хумангоид

Между съставен акт, издадено наказателно постановление по съставения акт, връчено наказателно постановление, влязло в сила наказателно постановление и платена глоба по връчено и влязло в сила наказателно постановление интервалът е около година. Тъй че по-лекинко с питанията, изводите и обобщенията.

ppipi7766

Абсолютно ненужно упражнение, единственият "положителен ефект" е терора над населението.

Маса хора изпадат в положението на Марешки, Сидеров и други херои.

Предните имат в прокуратурата по няколко замразени дела и не мигат да гъкнат.

Тези имат някъде някаква висяща глоба която може да бъде потърсена всеки един момент.

Илиан Мавров156...

И аз имам "акт за административно нарушение" и какво ? Псуем си и на лево и на десно и по Шорош и по Морош.Нема съм жив да им дам пари за щуротии.Ще ги съдя до посиняване, ако имат неблагоразумието да ми поискат пари за НЕ носене на намордник. 

Aniki

МВР не събират глоби, те само ги налагат. Не би било очаквано да знаят за събираемостта.

Кирил Данаилов

Някоя герберска овчица може и да е платила глоба. Нормалните (в умствено отношение) хора ще видят барем 10 причини за незаконното налагане на глобата и няма да си мълчат.

 

Гербачийки от сорта на Слафки, кога са я сбарали без ръкавици и си е секнала сопола, може и да се намерят, ама иначе - хич.

Влез или се регистрирай за да коментираш