Quantcast
Нинова поиска от управляващите план срещу грипната вълна | СЕГА
facebook
twitter

България

Нинова поиска от управляващите план срещу грипната вълна

Реакцията на ГЕРБ: А червените депутати защо стоят без предпазни маски в пленарната зала
435
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Здравната тема отново стана повод БСП и ГЕРБ да кръстосат словесни шпаги в Народното събрание.

Председателката на социалистите изчете декларация от името на парламентарната група с искане "да бъде актуализиран Националният план за готовност за грипна епидемия, за да има ред, предвидимост и отговорни лица в правителството и да не се допуска паника и хаос".  Това се случи в началото на пленарното заседание. 

Нинова изтъкна, че коронаепидемията у нас бързо се разраства, с наближаването на зимата ще се увеличат и грипните заболявания, а болниците в някои области вече започват да изпитват затрудения. "Видяхме вчера случаите в Търговище, Гоце Делчев, Петрич", посочи тя.  И изложи съображенията на социалистите да искат нов антигрипен план:

"При първия прилив на COVID- 19 не бяха подготвени като държава и правителство. Действаше се адхок. Създаде се паника у населението с непремерени изказвания за катафалки, трупове. Променят се решения в рамките на 24 часа, което доведе до хаос в обществото и в икономиката. Сменяха се хора в националния щаб, които взаимно си противоречаха в оценките на ситуацията. Това доведе до още по-голям хаос. Държавният резерв не беше подготвен за реакция в първия момент. Не бяха защитени лекарите, някои отказваха да влязат необезопасени в инфекциозните отделения".

Лидерката на БСП обвини правителството, че бяга от отговорност и се крие зад Националния оперативен щаб.  Затова от партията настояват съществуващият Национален план за готовност за грипна епидемия, приет през 2006 г. и актуализиран последно през 2017 г., отново да бъде опреснен и прилаган. В документа имало данни за лечебните заведения, вида и необходимия брой лекарства и антивирусни препарати и неспецифични средства за лечение.

Нинова обясни, че БСП прави подписка с искане за разискване в НС, което да приключи с решение, задължаващо правителството да вземе адекватни мерки.

Реакцията на ГЕРБ?  Депутат от управляващата партия "заклейми" колегите си от опозицията, че не носят предпазни маски в пленарната зала. 

Депутатът Евгени Будинов поиска ръководещият пленарното заседание да направи забележка на "колегите от БСП, които са толкова много са загрижени за COVID ситуацията, да си сложат маските". 

"33.2 % от тях са без маски", посочи Будинов. 

Председателстващият Валери Симеонов каза, че бди за спазането на мерките и ще направи за пореден път забележка. После запозна депутатите със статистиката за коронавируса от последното денонощие.

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП поиска от Гешев проверка на Борисов за безводието

29.11.2020

661 13
Корнелия Нинова: Отивам доброволец-санитар в столична болница

22.11.2020

Обновена

5060 78
Премиерът се чуди дали да плати глобата на Хиполенд

Коментари

Били

Няма  какво да  иска. Има  такъв  от  2006г. Не се използва  при  тази панистерия, защото е изготвен  при  Станишев, а тиквата  не  може да  използва  нещо,  на което не е автор. 

Luft hans

Бе той Конституцията е готов да пренапише, за да е автор, че един план ще се опъва. Просто няма кой да му каже че съществува. Одма го е променил. Поне да има полза.

 

bay Dragan

Чуди се какво лишено от смисъл искане да измисли за да откаже и малкото останали и поддръжници

kramar

Защо в аптеките няма ваксина срещу обикновения грип? Толкова ли беше трудно да се предвиди търсенето ? А вие искате "план за действие"!

Luft hans

Ако е за грипните ваксини- и в Германия положението е същото и здравния министр взе да дава отбой че всички трябва да се ваксинират, както нареждаше от месеци. Така че планирането е в кереча в цяла европа.

 

Дежурния

Г-жа Нинова не беше ли обещала тържествено, че ще ходи в Народното Събрание само за оставка на правителството и при обсъждания на изборния кодекс и то само по въпроса за машинното гласуване? 👀

hamel

Не. Даже и да е обещала, не е било тържествено. Вий на тва ли се надявате, да си развявате ТКП?

Минувача
снимка на Минувача

Като видя по телевизора, че говори Корнелата, веднага си слагам противовирусната маска.

hamel

Ноо важно къде кво си слагаш

Влез или се регистрирай за да коментираш