Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нинова поиска от управляващите план срещу грипната вълна

Реакцията на ГЕРБ: А червените депутати защо стоят без предпазни маски в пленарната зала

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Здравната тема отново стана повод БСП и ГЕРБ да кръстосат словесни шпаги в Народното събрание.

Председателката на социалистите изчете декларация от името на парламентарната група с искане "да бъде актуализиран Националният план за готовност за грипна епидемия, за да има ред, предвидимост и отговорни лица в правителството и да не се допуска паника и хаос".  Това се случи в началото на пленарното заседание. 

Нинова изтъкна, че коронаепидемията у нас бързо се разраства, с наближаването на зимата ще се увеличат и грипните заболявания, а болниците в някои области вече започват да изпитват затрудения. "Видяхме вчера случаите в Търговище, Гоце Делчев, Петрич", посочи тя.  И изложи съображенията на социалистите да искат нов антигрипен план:

"При първия прилив на COVID- 19 не бяха подготвени като държава и правителство. Действаше се адхок. Създаде се паника у населението с непремерени изказвания за катафалки, трупове. Променят се решения в рамките на 24 часа, което доведе до хаос в обществото и в икономиката. Сменяха се хора в националния щаб, които взаимно си противоречаха в оценките на ситуацията. Това доведе до още по-голям хаос. Държавният резерв не беше подготвен за реакция в първия момент. Не бяха защитени лекарите, някои отказваха да влязат необезопасени в инфекциозните отделения".

Лидерката на БСП обвини правителството, че бяга от отговорност и се крие зад Националния оперативен щаб.  Затова от партията настояват съществуващият Национален план за готовност за грипна епидемия, приет през 2006 г. и актуализиран последно през 2017 г., отново да бъде опреснен и прилаган. В документа имало данни за лечебните заведения, вида и необходимия брой лекарства и антивирусни препарати и неспецифични средства за лечение.

Нинова обясни, че БСП прави подписка с искане за разискване в НС, което да приключи с решение, задължаващо правителството да вземе адекватни мерки.

Реакцията на ГЕРБ?  Депутат от управляващата партия "заклейми" колегите си от опозицията, че не носят предпазни маски в пленарната зала. 

Депутатът Евгени Будинов поиска ръководещият пленарното заседание да направи забележка на "колегите от БСП, които са толкова много са загрижени за COVID ситуацията, да си сложат маските". 

"33.2 % от тях са без маски", посочи Будинов. 

Председателстващият Валери Симеонов каза, че бди за спазането на мерките и ще направи за пореден път забележка. После запозна депутатите със статистиката за коронавируса от последното денонощие.

 

Още по темата