facebook
twitter

България

Набедена в корупция лекарка от ТЕЛК осъди държавата

От цяло инвалидно училище във врачанско село две от експертизите са вече анулирани
613
Снимка БНТ

На фона на започналата повсеместна активност на прокуратурата срещу фалшивите инвалиди един случай отпреди 7 години и половина завърши с пълно фиаско за държавното обвинение. Лекарка от ТЕЛК във Враца осъди прокуратурата, че я е набедила в престъпление и е съсипала добрата й репутация, съобщи "Конкурент". По непотвърдена информация присъденото й обезщетение е от порядъка на 10-20 хил. лв.

В средата на юли 2011 г. две невроложки от ТЕЛК-Враца и техническата им сътрудничка са арестувани по обвинение, че са поискали 300 лв. като "дар" от болни хора, за да им дадат по-висок процент инвалидност. Срещу трите жени са повдигнати обвинения за длъжностни престъпления, сред които искане на подкуп, принуда и участие в организирана престъпна група. По-късно са освободени от ареста под парична гаранция от 3000 лева, но поради съсипаната им репутация били принудени да си търсят работа в други населени места. Р.М., която е била и шеф на неврологичното отделение в мездренската болница, напуска града и се установява чак в Козлодуй, където започва отначало, пише "Конкурент".

3 години след шумния арест обаче обвинението срещу трите се срива, а една от тях завежда дело срещу прокуратурата, с което да изчисти името си, и го печели на всички инстанции.

Междувременно в последните дни продължава да се шуми около най-новите случаи на обвинени в корупция медици покрай фалшиви ТЕЛК експертизи. Лекарка от Търговище бе осъдена екстрено на една година условно лишаване от свобода и глоба от 1000 лв., буквално две седмици след като беше заловена с подкуп. В края на януари обвиняемата лекарка, член на ТЕЛК-Търговище, е поискала от 66-годишен пациент 200 лева, за да определи по-висок процент нетрудоспособност. Задържаната преди дни шефка на ТЕЛК в Ловеч пък бе оставена за постоянно в ареста, въпреки че се оплака от сериозни заболявания и предупреди, че в ареста "ще свърши като Иван Ласкин".

ЕПИДЕМИЯ

Само във Враца се проверяват над 160 решения на ТЕЛК. Миналата година в района нашумя училището в село Камено поле, в което 20 от 37 ученици се оказаха с ТЕЛК, глухонеми, с астма и епилепсия. Децата са наглед съвсем здрави и учителите установили с изненада, че са с ТЕЛК покрай акцията с връщането на отпадналите ученици. Две от тези решения вече са анулирани. Част от тези деца са получавали и най-високата помощ за най-тежки увреждания - 930 лв. месечно.

Ключови думи:

ТЕЛК, фалшиви инвалиди
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хората с ТЕЛК ще може да бъдат преосвидетелствани

15.04.2019

1223 1
МЗ все пак се коригира за медицинската експертиза

19.03.2019

Ана Атанасова

647
Нула точки за Бояна, която може да пляска с ръце

07.03.2019

Искра Ценкова

3338 3

Коментари

Sir Mano

Две от тези решения вече са анулирани. Част от тези деца са получавали и най-високата помощ за най-тежки увреждания - 930 лв. месечно.

Хайде сега лекарите от ТЕЛК, които са се подписали под експертизата, да възстановят сумите, отпускани от държавата на здравите ТЕЛК-аджии, но увеличени поне с държавна лихва за периода!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×