Медия без
политическа реклама

МЗ се зарече да намали бумащината при лечението на деца

Тромавата процедура създава напрежение, смятат от ИСУЛ

БГНЕС
Здравната комисия по спешност поиска изслушване на здравния министър Кирил Ананиев за случая с починалото дете.

"Ще прегледаме цялата нормативна уредба, всички процедури по линия на бившия фонд за лечение на деца и тези, от които няма нужда, ще се махнат, ще останат само важните", обеща здравният министър Кирил Ананиев пред здравната комисия в парламента. Комисията изслуша МЗ, здравната каса и ръководството на ИСУЛ заради случая, при който плащането на лечението на дете с левкемия беше забавено с над 2 месеца заради тромави процедури и бумащина.

6-годишното момиче с остра миелобластна левкемия почина преди дни. В ИСУЛ то е получило нужното лечение, проблемът обаче започва, когато майката подава документи в здравната каса, която трябва да го плати. Детето е лекувано с лекарства, които не са регистрирани у нас, в случая - с базови препарати, изтеглени от производителя заради ниска и нерентабилна цена. Поемането на такава терапия беше една от функциите на бившия фонд за лечение на деца, а вече - на НЗОК. Заради забавянето от касата болницата връчва фактура за 14 000 лв. на родителите, които имат дарителска сметка за лечението на момичето. В крайна сметка касата ще плати медикаментите, но след дълго забавяне. 

От касата обявиха, че то се е получило, тъй като от ИСУЛ дълго не са предоставяли цена, която да се покрие, а накрая тя е била над поисканата от майката - 23 000 лв. От ИСУЛ пък отвърнаха, че става дума за прекалено тромава процедура. "Дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засяга усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. Тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца", обявиха от болницата. Все пак текат срещи между болниците и НЗОК, в които да се съгласуват процедурите и забавянията да отпаднат, допълниха от ИСУЛ. Това обаче се случва почти три месеца, след като фондът стана част от касата.

В момента, за да може да се ползва подобен препарат, той трябва да е в специален списък на МЗ. Поръчва се от болниците без търг, а след това се отчита и плаща от касата за всеки отделен пациент. В конкретния случай забавянето идва от това, че в болницата е нямало наличност от лекарството и докато не се достави, не е имало как да се посочи цена, обясни Ананиев. Заради по-сложната доставка то е било и в различни дозировки, откъдето идвала разликата в цената. 

Предстои нормативна промяна, която да позволи на болниците да доставят и отчитат по-големи количества от нерегистрираните лекарства, а не за всеки отделен случай, което трябва да улесни процедурата, обясни още министърът. 

"Не болниците, а НЗОК или МЗ трябва да осигурява тези медикаменти, болниците не могат да се занимават с дистрибутори, затова не могат да осигуряват медикаментите и цените навреме. И не е работа на родителите да подават молби и документи в касата", обяви Георги Михайлов от БСП.

 

ТРИБУНА

В декларация от парламентарната трибуна по-рано в пленарната зала Георги Михайлов настоя в парламента да бъдат извикани директорите на НЗОК и на агенция "Медицинския надзор". "20 години съм прекарал между тези деца, за мен това не само е нелепо, но и чудовищно. Аз самият съм бил свидетел през последните месеци колко много детските онколози са затруднени при изписването на лечението след това вливане на отделни агенции в тази мегаагенция за медицински надзор".

"Искам да подчертая, че за съжаление се случват смърти в България. Има нелечими болести и ние по никакъв начин не можем политически да използваме това - тук от тази трибуна. Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред", отвърна му шефът на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова.

Още по темата