Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР разби депо за нелегални мигранти край Карнобат

Прокуратурата се споразумя за условни присъди на задържаните

10 Март 2023Обновена
МВР

Полицията разби депо за събиране и подпомагане на нелегални мигранти, съобщава МВР.

По време на специализираната акция в постройка към действащо животновъдно стопанство край карнобатското село Сърнево, са открити шестима мигранти, които изчаквали да бъдат отведени до точка в близост до автомагистрала "Тракия", откъдето да бъдат извозени до София.

Колко трагедии с човешки жертви са необходими на държавата, за да предприеме адекватни действия за защита на българската граница срещу нелегалната миграция и трафика на хора?

Установено е, че депото е действало от месец и е обслужвано от двама български граждани. Единият от село Сърнево, а вторият от близкото село Черково. Те посрещали мигрантите, идващи пеша по предварително зададена локация, давали им подслон, храна и ги подпомагали с дрехи. Жители на Сърнево разказват, че точно преди месец стопанинът на фермата Димитър Павлов преместил кравите. Започнало и необичайното дотогава движение на автомобили. Появили се и мигранти.

Двамата българи са задържани първоначално за 24 часа, а впоследствие с прокурорско постановление за срок до 72 часа, като им е повдигнато обвинение. „Лицата са неосъждани, реабилитирани. Лицата са признали вината си. Дори са изразили съгласие за коментиране на параметри на споразумение между прокуратурата и техния защитник", каза Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура-Бургас, цитирана от БНТ. 

След споразумението с прокуратурата, районният съд в Карнобат освободи обвиняемите и им наложи условна присъда от тригодишен изпитателен срок и глоба от 5000 лева.

Водачите на микробуси превозващи нелегални мигранти у нас получават инструкции от трафикантите да блъскат полицейските автомобили, ако започне преследване. Това съобщи пред БНР директорът на Гранична полиция главен комисар Росица Димитрова.

 

Ключови думи:

МВР, депо, мигранти, Карнобат

Още по темата