Медия без
политическа реклама

МВР подготвя операция срещу каналджийството

Когато президентът ми поиска оставката, тогава ще я подам, обяви вътрешният министър Иван Демерджиев пред депутатите

05 Яну. 2023
Иван Демерджиев
БГНЕС
Иван Демерджиев

В началото на следващата седмица ще стартира национална операция на МВР, съвместно с прокуратурата, насочена срещу каналджиите, прехвърлящи нелегално мигранти през България. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев в парламента. Той беше привикан на изслушване по искане на ГЕРБ-СДС и БСП, за да обясни каква е ситуацията с престъпността в страната.

Според шефа на МВР българската страна е предала информация на Турция за нейни граждани, които участват в подобни нелегални дейности. Идеята е операцията да се проведе паралелно в двете страни, за да бъде по-ефективна срещу престъпните групи. Демерджиев призова депутатите да одобрят по-тежки наказания за трафика на хора, каквито предложения е внесло служебното правителство.

Той заяви, че полицията прави усилия да използва повече технически средства, включително и дронове, чрез които да наблюдава не само движението на мигрантите, но и собствените си служители. Вътрешният министър спомена това във връзка със случая, при който български жандармерист беше задържан да превозва мигранти по магистрала „Тракия“. Според Демерджиев този арест показва, че униформата не защитава никого, когато става въпрос за преследване на престъпления.

годишният служител на МВР, който вчера бе заловен да превозва мигранти с бус по магистрала "Тракия", е бил съпровождан от още 2 автомобила. Те са играли ролята на пилотни коли пред и зад буса.

Шефът на МВР обясни зачестилите инциденти, свързани с нелегални мигранти, с това, че полицията полага повече усилия в сравнение с миналото да издирва и залавя пришълците във вътрешността на страната, а не по границите, както е било преди. Като доказателство посочи, че тази година в страната са заловени около 10 000 мигранти, а по границите – около 4000.

Демерджиев съобщи, че до 2-3 седмици ще се проведе и специализирана операция в национален мащаб срещу кражбите на коли. Причината е, че посегателствата срещу МПС са сред престъпленията с най-голям ръст. Увеличават се също и телефонните измами. Вътрешният министър обясни, че извършителите се прехвърлили в чужбина, и затова МВР е концентрирало усилията си да издири имуществото, добито вследствие на тези престъпления, и така да стигне до престъпниците.

От БСП за пореден път поискаха оставката му с мотива, че трябва да поеме отговорност за нашумели престъпни инциденти през последните няколко месеца. Демерджиев лаконично отговори, че управлява МВР с мандата на президента Румен Радев, и когато той поиска от него да освободи поста, ще го направи.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата