Медия без
политическа реклама

Полицаят, превозващ мигранти, имал двама помагачи

23-годишният жандармерист признал, че не за първи път участва в трафик

05 Яну. 2023Обновена
Илияна Кирилова

23-годишният служител на МВР, който вчера бе заловен да превозва мигранти с бус по магистрала "Тракия", е бил съпровождан от още 2 автомобила. Те са играли ролята на пилотни коли пред и зад буса. Управлявани са от двама перничани, които са около 20-годишни и не са полицаи, а са работили като барман и готвач. Били приятели на шофьора на буса, който и друг път ги наемал при превоз на мигранти. Те също са задържани, съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Гошев. Днес стана ясно, че сумата, която жандармеристът е получил за участието си в трафика, е 4 800 лв., след като вчера се говореше за 400 лв. Коригирана бе и бройката на превозваните мигранти - 33, след като вчера бе съобщено за 31. Гошев определи постъпката на полицая като брутална и цинична, а поведението му - като нагло. Прокурорът съобщи още, че за подобно престъпление се предвижда затвор до 6 г. и глоба до 20 000 лв.  Главният секретар на МВР Петър Тодоров пък поясни по Нова тв, че групата на служителя на полицията е била следена и че е имало сигнали, че тя се занимава с трафик на хора. "След като сме стигнали до този полицай и сме го спрели, значи сме работили по случая. Работили сме оперативно по тази група, занимаваща се с каналджийство. Моторното превозно средство не е спряно случайно", обясни Петър Тодоров.

Вчера стана ясно, че служител на МВР е хванат да превозва в бус група нелегални мигранти на магистрала "Тракия" край Пловдив. Той е на 23 години и е полицай в жандармерията при СДВР. Служител е в системата от две години, като в продължение на месеци е бил в неплатен отпуск. В рамките на един километър е задържан и друг шофьор, в чийто автомобил са също пътували граждани на Афганистан.

"Касае се за разследване от няколко часа. Представете си ситуация, в която четирима негови колеги са загинали, този служител да прояви такава дързост да участва в подобно престъпление, а именно точно той да подпомага мигранти да минават през страната", коментираха от Районната прокуратура в Пловдив по време на брифинг.

Полицаят е бил спрян тази сутрин минути след 8 ч. в района на 119 км на АМ "Тракия". Той е управлявал буса в полицейска униформа, но по време на деянието не е бил на работа. Попитан от колегите си от „Пътна полиция” какво превозва, той не е дал смислени обяснения, но се е легитимирал със служебна карта. Мигрантите са на възраст между 20 и 30 г., предимно мъже.

Прокуратурата твъди още, че мигрантите са признали, че са дали около 4000 лири, което се равнява на около 400 лв, за да бъдат превозени в страната. Те са качени в Бургас и са пътували до Сърбия. Предстои да бъде повдигнато обвинение на полицая. Той е задържан за 24 часа. Пред разследващите мъжът е заявил, че съжалява за действията си, но е признал, че и друг път е участвал в превоза на нелегални мигранти.

Задържан е мъж, за когото има доказателства, че е ръководил групата за трафик на мигранти, замесена в катастрофата между патрулка и автобус в Бургас, съобщи Би Ти Ви. Прокуратурата в Пловдив вече е събрала доказателства, че мъжът е действал в организирана престъпна група.

 

Още по темата