facebook
twitter

България

Мутрите може и да вилнеят, но мутренските времена били минало

Столично заведение бе демонстративно потрошено и нито пострадалите, нито очевидците потърсиха помощ от МВР
766
 стопкадър
От полицията са категорични, че никой не е подал сигнал на 112, докато мутрите са вилнели в заведението.

Показен вандалски акт в известно столично заведение вкара държавата в обяснителен режим. Шестима мъже потрошиха показно популярния ресторант "Бесо" пред погледа на десетки очевидци, но всички отговорни фактори впрегнаха сили да обясняват, че усещането, че мутренските времена, когато "застрахователи" рекетираха собственици на заведения, се завръщат, е погрешно. "Ние няма да допуснем такива действия, няма да ги толерираме. И поръчителите, и извършителите ще понесат своите последствия", зарече се главният секретар на МВР Ивайло Иванов във вторник.

От думите му стана ясно, че нито потърпевшите, нито очевидците са се обадили в полицията за инцидента. Тя се е самосезирала, след като медиите разпространиха видеозаписи от охранителните камери в заведението, на които се вижда как шестима мъже чупят столове, маси и разкъсват меката мебел с нож. "Към 18.15 група от лица, които са били клиенти на заведението, започват да извършват хулигански действия, чупили са инвентара, използвали са хладно оръжие като заплаха. По време на инцидента няма пострадали хора от персонала и други посетители на заведението. След като са извършили тези действия, те са се оттеглили в неизвестна посока", посочи главният секретар на МВР. Кадрите предизвикали реакцията на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, които разпоредили незабавна проверка. "По разпореждане на премиера ни беше казано да предприемем всички действия, тъй като е недопустимо през 2019-а да се извършва такова нещо. Тези времена безвъзвратно са отминали", добави още Иванов.

За вандалския акт са задържани трима от шестимата преки извършители, като единият от тях е криминално проявен. Разследващите установили и предполагаемия поръчител, който също е бил задържан. Според полицията той е съдружник в строителна фирма заедно със собственика на "Бесо" Емануил Лазаров. Разследващите са на мнение, че между двамата е възникнал търговски спор, довел до мутренската саморазправа. "По тази причина в момента разследващите проверяват целия бизнес на двамата съдружници", посочи Ивайло Иванов и допълни, че се работи и по други версии.

Инцидентът доведе до възраждането на още една практика от близкото минало - профилактирането на криминалния контингент. Шефът на СДВР Георги Хаджиев обеща, че "в СДВР ще бъде докаран активният криминален контингент и ще продължи активно работата за разкриване на извършителите". "Нито полицията, нито прокуратурата могат да се месят в такива финансови, търговски бизнес дела, но категорично този вандалски акт трябва да бъде осъден. Аз съм убеден, че в днешния ден извършителите на това нападение ще бъдат установени и задържани", каза още Хаджиев пред bTV.

"Фактът, че собственикът Емануил Лазаров не е сигнализирал за инцидента, показва, че не е искал да се намеси държавата", коментира главният секретар на МВР. Лазаров беше разпитан вчера в СДВР, а пред Нова тв той каза, че знае кой е поръчителят, но ще каже единствено на разследващите. "Страхувам се за живота си. Имам жена и три деца. Ще си наема по-голяма охрана", добави той. Главният секретар на МВР обаче го разкритикува: "Той можеше първо да ни подаде сигнал, а след това да качва записите в социалните мрежи. Мисля, че МВР трябва да се грижи за реда, а не хората да решават нещата чрез социални мрежи".

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Близо 300 000 лични документи са издадени в извънредното положение

03.06.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

119
Крадци задигнаха над 300 000 лв. в Плевен

02.06.2020

806
Прокуратурата не откри магистрати зад подкупите на Калотина

01.06.2020

617

Коментари

Хулиган

мутренските времена били минало

Естествено, че са минало.

Те вече си имат държава.

Ние обаче вече си нямаме...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-...

Миряна Б.

Бойко вдигнал ли е кръвното? Отдавна подозирам, че лекарите му са убийци в бели престилки като онези, дето бяха убили Максим Горки и сина му.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×