Quantcast

Медия без
политическа реклама

МС ще отпусне 3.7 млн.лв. за щетите след наводненията

Предстои решението да бъде прието на утрешното заседание на кабинета

18 Яну. 2021
снимка: BTV

Малко над 3.7 милиона лева ще отпусне на 4 общини Националният щаб за защита при наводнения. Това са Костинброд, Столична община, Лъки и Гоце Делчев. Предстои решението да бъде прието на заседание на Министерския съвет, заяви на брифинг вътрешният министър Христо Терзийски, цитиран от БГНЕС.

Решението е взето по време на днешното заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, чийто председател е вътрешният министър, а парите ще отидат за възстановяване на щетите.

С част от средствата ще бъде укрепено срутище на територията на село Дряново, община Лъки, Пловдивско, където ще бъдат заделени почти половин милион лева. Пътят между селата Манастир и Крушево в същата община също ще бъде укрепен, а сумата за него е ще бъде почти в същия размер. Община Гоце Делчев ще получи средства за изграждане на подпорна стена за укрепване на десния бряг на река Туфча (Брезнишка река). Столична община пък ще почисти речното корито на река Искър за по-добра пропускателна способност от стената на язовир Панчарево. Община Костинброд трябва да извърши 3 неотложни аварийни работи и едно възстановяване на водоскок.

"Това са решенията на комисията. Предстои това решение да бъде прието на заседание на Министерския съвет. Очакваме заявките от останалите кметства и общини, където да се направят съответните оценки и необходимостта от средства", обясни Христо Терзийски.

Таван на отпусканите суми няма, но бюджетът, който може да се преразпределя от комисията за възстановяване е 80 млн. лева на година. 30% от тези средства пък ще бъдат отделени за превантивна дейност. 

Електрозахранването е прекъснато  в над 100 населени места на територията на Видин, Враца, Монтана и София-област.  Това обяви на брифинг след заседание на Националния щаб за защита при наводнения министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Ключови думи:

наводнения, МС, средства, щети

Още по темата