Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министър от кабинета ще има право да замества премиера

Това означава, че Асен Василев ще може да поеме функциите на министър-председател, ако Николай Денков отсъства

Илияна Димитрова
Николай Денков и Мария Габриел

Парламентът прие на първо четене промяната в Закона за администрацията, по-известна като поправката "Габриел". Изменението предизвика разгорещени дебати в пленарната зала миналата седмица и дори се стигна до свикване на извънредна правна комисия, която в последния момент трябваше да изглади възникналите неуредици.

Според решението, внесено от председателя на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова, премиерът може да бъде заместван и от министър, а не задължително от вицепремиера. Ако вицепремиерът е в отпуск или е в командировка извън страната, както и ако отсъства поради други уважителни причини, то тогава премиерът има правото да определи министър от кабинета, който да го замести. Промяната беше първа точка на днешното пленарно заседание и беше приета със 125 гласа "за", 41 "против" и само един "въздържал се".

Поправката "Габриел" се наложи заради ротационния кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, заради който премиерът Николай Денков има само един заместник – Мария Габриел. Досега обаче те двамата не можеха едновременно да са в командировка, в отпуск или да са болни.

Макар и не разгорещен като миналата седмица, дебатът днес също беше изпъстрен с иронични забележки. Опонентите на поправката "Габриел" заподозряха, че целта е да се облагодетелства настоящият финансов министър и зам.-председател на ПП-ДБ Асен Василев. Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов предложи промяната да се запише "директно, че когато Денков и Мария Габриел ги няма, министър-председател става Асен Василев". Цончо Ганев от "Възраждане" пък предложи за министър-председател да бъде предложен някой депутат. "Може да посочите персонално Пеевски. Той изпълнява ролята на министър-председател, защото той ви е министър-председателя, той ви ръководи. Това ви е силният човек, това ви е пътеводната светлина", заяде се Ганев.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?