Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министри си измиха ръцете за наводненията с местната власт

14 Яну. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Четирима министри се похвалиха в Народното събрание, че държавата е действала "бързо и адекватно" и затова сме се разминали без жертви при последните наводнения в страната. След потопът, който заля по-голямата част от България, редица домове са наводнени, а хора останаха без покрив над главите си. Властта обаче отрече къщите да са наводнени заради изпускането на язовирите в последния момент и прехвърли отговорността за неразбориите на местните власти.  

"Няма язовири в страната, които чрез контролирано изпускане да застрашават хората или тяхното имущество. Отменено е частичното бедствено положение в Доспат и Мадан", заяви вътрешният министър Христо Терзийски.

По думите му язовирите се наблюдават денонощно. Изводът му от свършеното от МВР е, че въпреки интензивното развитие на обстановката и получените множество сигнали, заради бързата реакция и съвместни действия на изпълнителната власт, не се е стигнало до тежки инциденти, свързани със загинали и пострадали граждани.

Частично бедствено положение в момента е в сила в няколко населени места. Това са село Равадиново в община Созопол, град Белово, в общините Драгоман, Костинброд и Своге, в общините Симитли, Струмяни, Якоруда и Гоце Делчев.

В частично бедствено положение са все още общините Нови Искър, Надежда и Овча Купел в област София, както и врачанските села Бистрец, Бели Извор и Горно Пещене. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова също увери, че всички язовири и съоръжения, стопанисвани от НЕК, работят в пълна изправност. Тя даде информация за четирите големи каскади, които бяха засегнати от интензивните валежи.

Каскада "Баташки водносилов път" на 1 януари 2021 г. в язовир "Голям Беклик" и "Широка поляна" са били запълнени 72.5 %от обема. От началото на месеца са постъпили 17.4 млн. куб. метра вода, като само последната седмица са били 13 млн. кубика, а запълването е достигнало 87.9%, отчете Петкова.

От 13 януари е въведен денонощен режим на работа на ВЕЦ - Батак с цел максимално отработване на постъпващия приток. На 1 януари язовир "Батак" е бил пълен на 65.5 %, а на 13 януари вече бил е запълнен на 68.9 %. "Има достатъчно свободен обем. Няма опасност от преливане“, увери министърът на енергетиката. 

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров съобщи, че контролираното изпускане на язовирите ще продължи, докато не се достигне буфер. При необходимост ще се използват преливници, изпускатели и водоземни кули, за да се овладее положението.

"Всичките ни язовири са добре, във всички има вода за от една до три години", каза Димитров относно опасенията, че предстои засушаване през лятото и евентуална водна криза. 

Той прехвърли отговорността за затлачените реки с боклуци на местната власт. Каза, че има редица общини, чиито кметове не само не чистят деретата и коритата на реките, но дори хвърлят отпадъците край водоемите. „Половината кметове не си чистят“, каза Димитров.

Още по темата