Медия без
политическа реклама

Медицинските сестри възобновиха протестите си

Илияна Кирилова

Медицински сестри от цялата страна излязоха на протест в подкрепа на колегата им Мая Илиева. Тя беше един от организаторите на демонстрациите през пролетта с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд, а през уикенда беше уволнена дисциплинарно от "Токуда". Под мотото „Не на страха“ медицински сестри от цялата страна застанаха пред болницата, а след това преминаха и пред сградите на здравното министерство и КНСБ.

От "Токуда" обявиха, че Илиева е уволнена заради нарушения на трудовата дисциплина, а това стана и със санкцията на КНСБ. Илиева е била синдикален лидер в болницата, но от профсъюза свалиха имунитета й срещу уволнение след молба от "Токуда", в която са описани пропуските в работата, а именно - че е снимала реанимация на пациент, вместо да вземе участие.

„Най-малкото да бъде извикана и да ѝ се каже: „Вие сте направила такива грешки“. Ние се борим за нашето съсловие и идеята е да подобрим условията на труд, да събудим нашите колеги, да си изправят лицата, да разберат, че няма от какво да се страхуват“, заявиха протестиращи пред БНР.

Медиците настояват за достойно заплащане, синдикална защита, подобряване на условията на труд и на отношението към тях. На 10 септември те ще организират национален протест пред Народното събрание.

ПОДКРЕПА

Междувременно от „Подкрепа“ призоваха работодателя на Мая Илиева да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение, ако все още има тази възможност, или да ѝ предложи нов трудов договор без изпитателен срок. В становище на синдиката по случая се подчертава, че това би показало желание за подобряване на социалния диалог в компанията и откритост към обществото. Според „Подкрепа“ „подобна стъпка би опровергала съмненията за отмъщение към един служител, който се бори за правата на специалистите по здравни грижи“.

 

Ключови думи:

протест, сестри, Мая Илиева

Още по темата