facebook
twitter

България

Медицинските сестри искат нов статут на болниците

338
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Медицински специалисти от цялата страна - сестри, акушерки, физиотерапевти, рехабилитатори, излязоха за пореден път на протест, като този път се събраха пред МС в София. Те настояват както за стартови възнаграждения от 2 минимални заплати, така и за цялостна реформа в здравния сектор, като вече искат и болниците да престанат да имат статут на търговски дружества. Последното е сред основните искания и на работещите в педиатричната болница в София, които организираха три протеста в последните седмици.

„Няма да се откажем, независимо от това дали ще ни бъдат увеличени заплатите, или не. Искаме и тотална промяна в системата на здравеопазването. Не желаем да участваме повече в тези корупционни схеми, не желаем повече такова здравеопазване“, обясни пред БНР Мая Илиева, един от организаторите на протеста.

Кабинетът вече два пъти отпусна пари - общо 80 млн. лв., за които се обещава, че ще отидат и за ръст на заплатите на медицинските специалисти, като стартовото възнаграждение да стане гарантирано 950 лв. Сестрите обаче настояват за 1120 лв., а и искат реформа. Те твърдят, че до момента нито едно обещание не е изпълнено, а предстоящото увеличение на цените на част от клиничните пътеки ще доведе до по-големи кражби в системата.

За пореден път сестри припомниха какви са възнагражденията им - 690 лв. в детските заведения и старческите домове, а голяма част от заетите в болниците работят и на други места, за да вържат двата края.

 

ИНСТИТУЦИИ

За да гарантират, че всички сестри ще получават поне 950 лв., от МЗ обещаха методика, по която болниците да са длъжни да формират заплатите. Тя трябва да бъде официално публикувана в четвъртък, но от БЛС вече обявиха, че с нея ще се изисква за заплати да отиват не по-малко от 50% от всички приходи на лечебните заведения. Освен това е записано, че болниците трябва да гарантират първо изплащането на основните заплати, както и парите за прослужено време и квалификации, съобщи clinica.bg. Едва след това при възможност да се изплащат средствата за допълнително материално стимулиране. При предишни опити на МЗ да се остойности лечението стана ясно, че и сега болниците разходват от 50 до 80 на сто от приходите си за възнаграждения.

"Едни искат ДМС-то да е по-високо, а не толкова заплатите, други пък искат обратното. В крайна сметка, когато се задължиш да имаш твърди основни заплати, това е опасност и за болниците", коментира председателят на БЛС Иван Маджаров. Според него подобен подход може да доведе до фалити на болниците, които са най-зле финансово.

Все още няма коментари

Още

Гражданите имат право да арестуват дори и главния прокурор

12.07.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6511 1
Христо Иванов: ГЕРБ не контролира МВР, то е на Пеевски

12.07.2020

Обновена

3309 25
Посолството на САЩ: Протестите ще продължат поне до 16 юли

12.07.2020

10636 62

Влез или се регистрирай за да коментираш