Quantcast
Машините в три секции изписаха "Дневникът е подправен" | СЕГА
facebook
twitter

България

Машините в три секции изписаха "Дневникът е подправен"

ЦИК отрече твърденията за изгубени гласове в Харманли заради повредена машина
Обновена
10 892
 Фейсбук
Така изглеждаше екранът на машината във Варна след включването й.

В три избирателни секции машините за гласуване са изписали при включване странния надпис "Дневникът е подправен". Това се разбра в началото на днешното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК). Става въпрос за секции във Варна, Свищов и село Ковачево, Пазарджишко. Затова комисарите решиха, че гласуването в тях ще се извършва с хартиени бюлетини.

На първия си брифинг в изборния ден говорителите на ЦИК потвърдиха за случая, но не можаха да хвърлят допълнителна светлина. Само признаха, че досега не са наблюдавали нещо подобно. От името на комисията говорителят й Росица Матева лаконично заяви, че въпросните машини ще бъдат отделени и анализирани, за да се открие причината. Това обаче ще стане след изборите.

В ранния следобед комисарите обаче все пак се решиха да потърсят обяснение от частната фирма "Сиела Норма", която е отговорна за настройката на машините. За отговорностите, които пое във връзка с машинното гласуване, "Сиела" ще получи от ЦИК 9.5 млн. лв. От комисията, вероятно сплашени от медийния интерес към казуса с "дневника", очакват спешен отговор от фирмата. И не само за това, а и за две други машини, за които се е установило, че има разминавания в хеш кода.

За "Дневникът е подправен" първо се разчу в секция 328 във варненския квартал "Владислав Варненчик". Председателят на РИК - Варна Велин Жеков заяви пред "Сега", че не разполага с техническата компетентност, за да прецени дали това означава опит за въздействие върху машината. Случаят е предаден на прокуратурата. Според експерти се е включила защитната система на машината.

 

ОБЯСНЕНИЕ

Някакво обяснение за "Дневникът е подправен" даде бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. Според него става дума за баналност. "Всяка машина има по две флашки, "огледални" една на друга. Гласовете и текущият резултат се записват на двете и трябва да съвпадат. Ако обаче при запис една от флашките дефектира, данните се разминават. При проверка машината установява това, дори да има само един байт разлика. Колкото по-стари са флашките, толкова по-вероятно е 3 от 20000+ флашки да дефектират", написа той в "Туитър". Не стана ясно обаче защо на екрана излиза точно такъв надпис.

 

ПРОБЛЕМИ

Около 10.30 часа гласува премиерът Гълъб Донев, като любопитното бе, че машината в неговата секция (в столичното ОУ "Св. Св. Кирил и Методий") даде грешка, преди да дойде неговият ред. Член на СИК повика техник три пъти в рамките на десетина минути, уточни БГНЕС.

Следобеда БНТ съобщи, че е унищожен вотът на гласувалите до 11 часа избиратели в Харманли, тъй като в секция №10 една от двете машини се повредила, а повиканият техник установил, че паметта не може да бъде спасена. На брифинг по-късно от ЦИК отрекоха да са получавали подобна информация. Говорителят на комисията Росица Матева посочи, че техникът не е човекът, който може да каже дали са загубени гласове. Тя уточни, че след края на изборния ден, ще бъде разпечатан протоколът с резултатите от машината, и ако това не може да стане, тогава вотът ще се отчете по контролните разписки.

В късния следобед беше известно за 32 секции, в които устройствата са дали някакъв проблем, който е принудил изборната администрация да се обърне към хартията. При 11 от тях проблемът идва от четеца на смарткартите, а при останалите е основно от принтера или устройствата въобще не са стартирали. Има и няколко секции, в които машините са били по две поначало, едната се е повредила и гласуването е продължило само с другата. Бройката на нефункциониращите устройства остава пренбрежимо малка, ако се има предвид, че машините в употреба са общо към 11 хиляди.

Ден преди вота имаше информации, че се подготвя саботаж на машинното гласуване в ромски махали - избиратели да повредят машините или да твърдят, че не може да се гласува - и да се въведе хартията. По този повод МВР-министърът Иван Демерджиев заяви днес, че се извършват проверки. (Още за изборните нарушения и полицейските действия в хода на гласуването - тук). До момента ЦИК твърди, че няма потвърждение за подобни опити.

 

ГАФ

По време на заседанието на ЦИК в ранния следобед беше получена информация, че секции в Кюстендил са с разменени машини. Едната е била с две устройства, другата - с едно. Не се разбра как се е получило объркването, но председателят на ЦИК Камелия Нейкова спомена, че аналогичен случай има и в Стара Загора.

Нейкова коментира, че гласуването може да продължи, а в края на изборния ден секционните комисии трябва да извършат проверка на контролните разписки. Резултатите ще се впишат в отделен, специален протокол, който се прибавя към общия протокол от машинното гласуване, който устройството разпечатва, след като приключи изборният ден.

 

БЕЗ ТОК

Бури в Плевенско и Ардино допринесоха за неразбориите. Там спря токът за известно време.

 

СЛУЧКИ

Възрастен мъж се е опитал да блокира машина в Монтана, съобщи БНТ. Инцидентът е станал около 8 часа. Освен това той започнал да се кара с членовете на секционната комисия и да пита как точно да гласува за определена партия. Проблемът бил отстранен с рестартиране с карта на член на комисията. Мъжът си тръгнал, отказвайки да гласува.

За куриозен случай в Бургас разказа обществената телевизия - избирателка избягала с контролната разписка от машината, след като гласувала. "Дойде, направи своя вот, след това видя, че не е това, което е искала, взе си бележката и си тръгна. Зачетохме вота като невалиден заради погрешно гласуване", разказа председателят на секционната комисия Стефан Георгиев.

Отново в Бургас машината затрудни подпийнал избирател толкова, че се наложи лично председателят на секционната комисия да му разяснява какво да направи.

Още

Време е президентът отново да вдигне юмрука срещу ГЕРБ

04.12.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5550
„Хартиената коалиция“ приключи с погрома над Изборния кодекс

02.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6878
Заради ГЕРБ ще се гласува с два вида хартиени бюлетини

02.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

10488