Медия без
политическа реклама

Макрон поздрави България за куража да подкрепи Украйна

Премиерът Денков се оплака, че от декември работата по важните теми буксува заради ротацията

21 Февр. 2024Обновена
Туитър
Президентът Макрон подчерта и ролята на ядрената енергетика - силно развита във Франция, за декарбонизацията.

Има много области, в които Франция и България стават все по-близки и които са в основата на европейския проект, като европейската сигурност и отбрана, енергетика, в частност ядрена, и засилването на европейската интеграция. 

Това заяви френският президент Еманюел Макрон на брифинг в Елисейския дворец във френската столица Париж съвместно с министър-председателя на България Николай Денков, съобщи БТА.  Той специално поздрави страната за куража да подкрепи Украйна още в първите дни на войната, която започна на 24 февруари 2022 г.

Премиерът Денков е на еднодневно посещение в Париж за среща с президента на Франция Еманюел Макрон в Париж. Сред темите на разговора са и външнополитическите приоритети на България - пълната интеграция в Шенген, приемането на единната европейска валута и присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 

Макрон приветства усилията на България, които бяха положени от българското правителство, за интегрирането на страната в ЕС. Много дълъг път беше изминат от България от 2007 г., от влизането в ЕС, до еврозоната, към която България трябва да се присъедини, когато са изпълнени критериите, както и до влизането й в Шенген, заяви френският президент. Той каза, че един много важен етап вече беше преминат с вдигането на контрола по въздушните и морските граници. 

Що се касае до Украйна, двете страни действат заедно с нашите европейски партньори, подчерта Макрон и изтъкна, че ЕС е постигнал съгласие по отпускането на 50 милиарда евро в подкрепа на Украйна, но също и за оказване на подкрепа чрез военно оборудване и подкрепа в областта на отбраната, като например обучение на украински военни, или адаптиране на санкциите срещу Русия, както и запазване на натиска над руската военна машина.

"Давам си сметка за куража, който демонстрираха властите в България още от началото на конфликта, за да променят парадигмата в отношенията си с Русия. На тази основа нашите страни трябва да работят, за да засилят сигурността и  отбраната на континента", добави той. "ЕС трябва да играе една по-важна роля за собствената си сигурност, да засили способността си да се защитава самостоятелно", каза Макрон. "Това е, което 27-те страни членки решиха още в края на 2021 г. и потвърдиха по време на срещата си на върха във Версай през 2022 г., няколко месеца след руската инвазия в Украйна. Този по-силен ЕС, по-способен в областта на сигурността и на отбраната, допълващ НАТО, този европейски стълб, за който ние говорим от няколко месеца, от няколко години, каза Макрон.  Това преминава и през засилване на нашето оперативно сътрудничество и на нашия промишлен капацитет, за да купуваме заедно и да произвеждаме заедно военно оборудване, като например най-критичните елементи", добави той.

Говорейки за втория стълб в отношенията - ядрената енергия, президентът на Франция припомни, че ядрената енергетика е в сърцето на декарбонизацията на континента. Макрон подчерта, че няма устойчива декарбонизация без стратегия, преминаваща през възобновяемата и ядрената енергия. Той допълни, че в България и Франция ядрената енергия е гарант за енергийната сигурност и за постигането на целите за декарбонизация. Макрон изтъкна сътрудничеството между Франция и България на европейско ниво в тази насока и изрази желание за задълбочаване и на самото двустранно сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Говорейки за постигнатия напредък от България в областта на европейската интеграция, Макрон заяви, че на тази база двете страни трябва сега да се захванат с реформирането на ЕС, за да изградят едни по-голям и по-единен съюз.

Макрон благодари на Денков, че е на посещение в Париж и му благодари за извършваните от него реформи.

След срещата премиерът каза пред българските журналисти, че "от декември има липса на напредък точно по реформите, които сме поставяли в основната на развитието на страната и заради които съставихме това правителство. Целта на меморандум, предложен от ПП-ДБ, е да върне фокуса точно върху тези реформи и приоритети".

Още по темата