Медия без
политическа реклама

Лидерът на БОЕЦ осъди прокуратурата за незаконно подслушване

На Георги Георгиев са присъдени 6000 лв. обезщетение по Закона за отговорността на държавата

21 Май 2024
Георги Георгиев
БГНЕС
Георги Георгиев

Лидерът на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 6000 лева заради незаконното му подслушване по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ през 2020 г. Това пише "Лекс", като цитира решение на Софийския градски съд (СГС), където Георгиев предяви иск за 30 000 лева срещу държавното обвинение.

До делото се стигна, след като през лятото на миналата година Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) уведоми Георгиев, че е бил незаконно подслушван. Това е станало след искане на 21 юли 2020 г. на закритата вече Специализирана прокуратура, което е било одобрено още същия ден от зам.-председател на Специализирания наказателен съд, който също вече не съществува.

Според мотивите към искането Георгиев трябвало да бъде подслушван два месеца, защото имало данни от ГДБОП за подготвяни провокации по време на антиправителствените протести и провокиране на масови безредици. Ставало дума за престъпна група, финансирана от Васил Божков, като се раздавали пари на футболни агитки и хора от криминалния контингент, за да протестират и да провокират полицаите, гласи получената информация. За Георгиев се твърдяло, че активно агитирал протестиращите, като ги приканвал към безредици и стълкновения МВР с думите "бой до дупка, до постигане на целите". Бил деен участник и в разигралата се ситуация на плажа в "Росенец" с основна цел да има сблъсъци и "да се лее кръв". Също според оперативната информация Георгиев поддържал контакт с приближени до Божков, които го финансирали.

Става дума за делото, което беше образувано в спецпрокуратурата, докато главен прокурор беше Иван Гешев, по което се разследваше престъпна група, която целяла „да бъде съборена, подровена и отслабена властта в републиката и извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра и по места“. Това разследване беше прекратено

В последвалите след разрешението на съда два месеца на подслушване на Георгиев била събрана информация за разговорите му със семейството му, с журналисти, адвокати по повод съдебни дела и др. В преобладаващата си част те били свързани с протестите по това време и провеждането им на различни места в страната, но не е била получена никаква информация за готвено или извършено престъпление. Въпреки това с идентични мотиви Специализираната прокуратура иска и получава от съда разрешение за продължаване на подслушването на Георгиев с още два месеца, което продължило до края на ноември 2020 г.

Съдия Екатерина Стоева пише в решението си, че исканията на прокуратурата не са били надлежно мотивирани, нямало е никакви данни за връзка на Георгиев с Васил Божков, както и бизнесменът да е финансирал БОЕЦ.

Според съда Георгиев е претърпял вреди от незаконното подслушване - унижение, притеснение, несигурност, гняв и разочарование от действията правосъдната система. Съдът приема, че справедливото обезщетение за Георгиев е 6000 лева, тъй като срещу него е било приложено само подслушване, получената информация е била унищожена, не е станала достояние на други лица, освен на тези, които са се занимавали с искането, разрешението и прилагането на СРС, а срещу него не е било повдигнато обвинение.

Както Георгиев, така и прокуратурата могат да оспорят това решение пред Софийския апелативен съд.

Още по темата