Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът остави Васил Божков в ареста

Прокуратурата обяви, че завърналият се от Дубай бизнесмен е свързан с Пригожин

26 Авг. 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Васил Божков беше докаран с белезници в Софийски градски съд

Съдът остави Васил Божков в ареста независимо от прогнозите, че след доброволното му връщане в петък от Дубай излизането му на свобода срещу гаранция е въпрос само на процедура и време.

След двучасово заседание обаче съдия Христинка Колева прие, че от събраните доказателства срещу него може да се направи обосновано предположение, че Васил Божков е извършил престъпленията, за които е обвинен във връзка с организираните от него хазартни игри и укриването на дължими към бюджета такси за тях. Има доказателства още, че е предлагал подкупи на висши длъжностни лица като председатели на ДКХ и служители на комисията, както и е давал такива, за да плаща по-ниски от дължимите такси, както и да се пречи за издаването на лицензи на негови конкуренти, или пък за да се отнемат вече издадени лицензи на оператори, които Божков не контролира, смята още съдебният състав.

Съдът обяви, че има и много свидетели, които са били разпитани и, че в показания бивша председателка на Държавната комисия по хазарта твърдяла, че след като отказала на Божков да изпълнява негови поръчки, той направил опит да я изнасили, разказват БНТ и БТА.  Съдийката заяви още, че по делото е разпитана и бившата външна министърка Екатерина Захариева. Тя е посочила, че срещу Божков имало забрана да му се издава международен паспорт. 

Съдът обяви, че не намира, че има опасност Божков да извърши друго престъпление, но има опасност той да се укрие и счита, че най-адекватната мярка е задържане под стража. 

Решението на СГС не е окончателно и Васил Божков може да го обжалва пред апелативния съд на 5 септември. На излизане от залата бизнесменът обяви, че ще се възползва и ще обжалва. "Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани", заяви Божков в профила си във Фейсбук, минути след решението на Софийския градски съд да го остави в ареста. 

По-рано през деня Софийската градската прокуратура внесе искане за постоянното задържане в ареста на бизнесмена. Държавното обвинение настоява за арест само по едно от делата срещу него - това, което е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления. Твърденията по делото са, че са укривани такси от лотарийните игри на компанията на Божков, като така бюджетът е ощетен с над 700 млн. лева. 

В съдебната зала прокурорът поиска определяне на мярка "задържане под стража", на което Божков отговори "Няма какво да кажа, прокурорът може да иска каквото си поиска".

Прокурорът изнесе данни за връзки на Божков с Русия и загиналия лидер на "Вагнер" Евгений Пригожин. "От компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим", каза прокурор Ангел Кънев.  По думите на прокурора хазартният бос поздравил Руската федерация с присъединяването на Крим през 2014 г. и е изразил желание да инвестира там. Отново според обвинението Васил Божков притежавал 51% от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Пригожин.

Прокурорът твърди, че Божков има пряка връзка с изброените в санкционните списъци на ЕС, както и хора от разузнавателни служби на страни извън ЕС и НАТО.

“Има опасност от укриването му. Очевидно е, че Божков е имал преки отношения с руски граждани, като болшинството от тях са свързани с офшорна компания, която пък има общо с обвиняемия по делото Георги Попов”, подчертаха от прокуратурата. “Обвиняемият Божков е структурирал действащи дружества, опериращи в сферата на хазарта, със значителен финансов капитал, регистрирал е хазартна дейност в Грузия”, каза още прокурорът.

Кънев твърди още, че политици от България са предупредил Васил Божков за готвената акция срещу него, затова той е напуснал страната дни преди операцията през 2020 г.  В съдебната зала стана известно, че Божков бил подслушван и докато е в Дубай.

От разговорите му, които били обект на проследяване, става ясно, че той говорил с различни хора, част от които и депутати. От тях Божков научил докъде е стигнало разследването по делото. В един от тези проследени разговори се чувало как трябва много бързо да бъде организирано пътуване за чужбина. Прокуратурата установила, че Божков има виза за Русия и Киргизстан, водил разговори с хора от различни държави и в Далечния изток.

При произнасянето си по-късно, че оставя бизнесмена в ареста, съдия Колева изрично натърти, че няма да коментира изявленията на прокурор Ангел Кънев за връзки със санкционирани от ЕС руснаци, включително Евгений Пригожин.

Адвокатът на Божков Георги Гатев обяви пред съда, че се е объркал и не разбира дали е на заседание за мярка по дело за хазарт или пък е на някакъв голям политически процес. Защитникът каза, че огромна част от нещата, които прокуратурата е говорила в залата, чува за първи път. “90% от изложеното няма общо по линия на делото. Това е обвинителна реч по някакъв международен скандал, свързан с шпионаж, тук нищо не се говореше конкретно по Комисията за хазарта. Тук се изнесоха неща, свързани с Путин, Молдова, Виетнам, Кения, Русия, Украйна, извън релси съм от чутото ...”, коментира още Гатев, цитиран от Би Ти Ви.

В същото време стана ясно, че прокуратурата е прекратила едно от делата, водени срещу доброволно завърналия се от Дубай бизнесмен. Става дума за разследването за опит за държавен преврат - престъпление срещу републиката. Това каза за "Сега" Георги Гатев, един от адвокатите на завърналия се вчера след 3 години в Дубай Божков. Постановлението за прекратяването на четиримата наблюдаващи прокурори, с което "Сега" се запозна, е от 1 юни 2023 г., т.е. отпреди близо 3 месеца.

Досега прокуратурата не е съобщавала за решението си да прекрати делото, стартирало шумно през юли 2021 г. Вчера, когато Божков се завърна в София и се предаде на властите, държавното обвинение разясни, че ще му бъдат предявени обвиненията по три дела, без да уточнява за какво са. Срещу Божков обаче имаше общо 4 наказателни производства - т. нар. хазартно дело, за неплащането на такси, делото за подбудителство на четири убийства, трето дело, свързано с антиките му и това за престъплението срещу републиката.

Делото по глава Първа от Наказателния кодекс е образувано през 2020 г. от спецпрокуратурата, а Божков е обвинен по него на 19 юли 2021 г. Тогава прокуратурата съобщи, че "събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата - В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. За реализиране на престъпния си план, участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад "Атанас Буров", София, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите".

Точно по това разследване са направени записи на Божков, които прокуратурата разпространи броени дни след избухналото обществено недоволство през лятото на 2020 г. срещу бившето правителство на Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор Иван Гешев. На практика така прокуратурата опита да дискредитира протеста. Според разследващите бизнесменът е коментирал организирането на демонстрациите с журналиста Огнян Стефанов, както и с бившия депутат от БСП Александър Паунов. "Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!", написа Иван Гешев в Туитър тогава.

Мотиви

Според четиримата наблюдаващи прокурори по делото не са събрани доказателства за извършено престъпление - опит за преврат, организирана престъпна група, или друго. Те подробно разясняват що е то опит за държавен преврат, бунт, въстание. И след това сочат, че нито едно от тях не е доказано по безспорен и категоричен начин. "Действително от доказателства по делото се установяват съществували към изследвания период големи групи от хора, които са били обединени от политически цели, а именно оставка на правителството и провеждане на нови избори съгласно действащия конституционен ред", пишат прокурорите и допълват, че въпросните групи не са целели насилствена смяна на властта.

За престъпната група прокурорите, казано накратко, пишат, че това, че дадени лица се познават и контактуват, не ги прави престъпна група. По делото няма и свидетелски показания за такава група.

ПРОЦЕДУРИ

След като Божков вчера кацна в България и беше задържан, са му предявени обвинения по 2 от останалите му дела. Предявяването на обвиненията по третото дело ще се случи тепърва, защото процедурата по първите две е приключила малко преди 22 ч. в петък. Той може да остане в ареста без съдебна санкция не повече от 72 часа.

СВИДЕТЕЛ СРЕЩУ БОРИСОВ

Пред "Сега" Гатев каза и че на клиента му е била връчена призовка да се яви като свидетел по делото за изнудването му. Кога и как ще се случи това обаче зависи от мярката за неотклонение, която съдът ще наложи на Божков.

През май т.г., докато се разгаряше конфликтът между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Божков заяви, че е готов да се върне като защитен свидетел срещу Бойко Борисов. На 17 март 2022 г., с полицейска заповед по образувано в условията на неотложност дело за изнудване на Божков, бяха задържани Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. 

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Прокуратурата обвини МВР, че е опорочило разследването и че изобщо не е имало основание да го образува. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов.

Все пак прокуратурата обясни, че Божков трябва да бъде разпитан в качеството му на свидетел, но това не може да стане през видеоконферентен разговор. Затова прокуратурата изпрати молба за правна помощ до Дубай, на която така и не получи отговор и така досъдебното производство остана на трупчета. 

Междувременно съдът обяви за незаконни заповедите за арест и на тримата. Владислав Горанов обаче беше санкциониран за корупция от САЩ по закона "Магнитски" и лидерът на ГЕРБ се отрече от него. Божков също е в черния списък по "Магнитски". Той влезе в него преди Горанов - през юни 2021 г., заедно с Делян Пеевски и Илко Желязков.

СВАТОВСТВО

Докато съдът решаваше дали да остави обвиняемия в ареста, неговият сват Стефан Софиянски коментира пред bTV, че се притеснява за живота му.

„Аз се притеснявам за всеки един човек на публична позиция след това показно убийство. Тъкмо бяхме забравили тези неща и убийството на Алексей Петров, не коментирам добър ли е, лош ли е, показва, че едно дългогодишно безвластие у нас, бих казал, води до такива резултати“, каза той. 

Според Софиянски делата срещу Божков са „умишлено натрупани“. „Натрупваш дела пък дано нещо стане, мен ми натрупаха 4 дела в рамките на един месец и ми коства 4 години да покажа, че нямат основание тези дела. Сегашната прокуратура е в доста неловко положение“, заяви той.  

Ключови думи:

Васил Божков

Още по темата