Медия без
политическа реклама

КС допусна делото срещу избора на Атанасова и Белазелков

Двамата съдии не са участвали в определението, с което е прието казусът да бъде разгледан

13 Февр. 2024
Десислава Атанасова и Борислав Белазелков по време на клетвата
Илияна Димитрова
Десислава Атанасова и Борислав Белазелков по време на клетвата

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на президента Румен Радев и на 68 депутати от опозицията изборът на доскорошната шефка на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и на пенсионирания съдия Борислав Белазелков за членове на съда да бъде обявен за противоконституционен.

Определението е прието с 9 гласа, като при постановяването му не са участвали самите Атанасова и Белазелков и е отсъствала Надежда Джелепова. Докладчик по делото е Константин Пенчев. 

С днешното си определение Конституционния съд присъедини делото по искане на народните представители към това, заведено от президента за съвместно разглеждане и решаване.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд срещу избора на шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионирания върховен съдия Борислав Белазелков за конституционни съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на съда.

Основният проблем с избора на Атанасова и Белазелков, който изтъкват и държавният глава, и народните представители, е, че в решенията за него беше записано, че двамата са избрани с мандат от 9 години. Това обаче противоречи на приетото дни преди избора им тълкувателно решение на КС, от което следваше, че двамата ще изкарат непълен мандат от 7 години.

В мотивите си в искането си, президентът припомня и новоприетия текст от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се заклеха като конституционни съдии въпреки бойкота на президента Румен Радев, който отказа да присъства на церемонията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата