Медия без
политическа реклама

Кой може да избира и да бъде избиран на местни избори 2023

ЦИК разясни как се прилага принципът за уседналост спрямо избирателите и кандидатите на вота

10 Авг. 2023
Изборният кодекс изисква от избирателите и кандидатите да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място, за да участват във вота.
Илияна Кирилова
Изборният кодекс изисква от избирателите и кандидатите да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място, за да участват във вота.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) са пуснали указание към избирателите и към кандидатите на предстоящите местни избори, в което разясняват прословутото условие, че те трябва да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място, за да участват във вота. Това е т.нар. принцип на уседналост, който засяга точно гласуването за кметове и общински съветници, което ще се проведе на 29 октомври.

Според ЦИК това означава, че както кандидатите, така и избирателите, които са български граждани, трябва да имат адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес на територията на България. Поне единият от двата адреса трябва да е в населено място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите – иначе казано, 28 април 2023 г.

Това дава три възможни варианта:

- и постоянен, и настоящ адрес на територията на общината, в която ще гласуват;

- постоянен адрес на територията на общината, в която ще гласуват, и настоящ адрес на територията на друга община;

- към дата 28 април 2023 г. да имат настоящ адрес на територията на общината, в която ще гласуват, и постоянен адрес на територията на друга община. В последния случай, за да бъде допуснат да гласува по настоящ адрес, избирателят трябва да е подал заявление (на хартия или по електронна поща) до съответната общинска администрация по настоящ адрес в срок до 14 октомври 2023 г. Така се прави, за да може да бъде служебно заличен от избирателния списък по постоянен адрес.

Що се отнася до гражданите на други страни-членки на ЕС, които имат статут на постоянно или продължително пребиваване у нас, те трябва да разполагат с адрес на пребиваване (адресът, на който лицето е регистрирано при престоя си в България) в населено място на територията на съответната община към 28 април т.г. Те могат да се кандидатират само за общински съветници.

Ако избирателят е променил адресната си регистрация в друго населено място след 28 април, той ще има право да гласува по предишната си адресна регистрация, където са включени в избирателните списъци по постоянен или настоящ адрес.

Гласува се само веднъж – или по постоянен адрес, или по настоящ адрес. В последния случай, както се спомена, избирателят подава заявление до общината по настоящ адрес до 14 октомври. Не го ли направи в указания срок, няма да може да гласува по настоящ адрес.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата