facebook
twitter

България

Книжният пазар се връща на "Славейков" с подвижни витрини

Нова инсталация заменя Бронзовата къща в София
718
Проектът предвижда новите витрини с книги на "Славейков" да могат да се отварят и затварят.

Проектът за възстановяване на книжния пазар на столичния площад „Славейков“ е готов и се намира в администрацията на район „Средец“, съобщиха оттам. Появата му идва около 7 месеца след завършването на ремонта на площада и неговото откриване. Оттогава на площада стоят металните скелети на навесите, предназначени за пазара, а търговците са на временното си място в градинката на хотел "Рила". От общината няколко пъти даваха да се разбере, че не успяват да постигнат съгласие с книжарите как да изглеждат техните сергии и какво да бъде покритието им.

Проектът предвижда под вече монтираните перголи да се поставят седем съоръжения с по две отварящи се и затварящи се крила, които наподобяват разтворена книга - значително по-малко от първоначалния брой на сергиите с книги и учебници. Всяко съоръжение е с големина 4 кв.м. От визуализацията се вижда, че е отпаднала идеята перголите да се покрият с навеси. Според информация на сайта "Площад Славейков" от лятото предвидените по проекта на А.Д.А. покривала се пълнели с вода при дъжд. Сега има идея металните конструкции да бъдат покрити с растителност, като явно целта е когато тя укрепне, да пази сянка на продавачите.

Представеният проект е одобрен от главния архитект Здравко Здравков и в момента тече едномесечен срок, в който жителите на София могат да се запознаят с него, да внесат предложения и възражения.  През май арх. Здравков коментира, че според него на „Славейков“ не трябва да се възстановява книжният пазар, тъй като мястото за продажбата на книги е в книжарниците, но общинският съвет в столицата е решил друго.

 

ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ

Новият вид на книжното пространство на "Славейков" може да бъде видян в техническата служба на ул. „Леге“ 6. „Разяснения по него може да получите всеки понеделник от 14.00 до 17.00 ч. и всяка сряда от 10.00 до 12.00 ч. Ако имате възражения, имате право в едномесечен срок да подадете писмени възражения и предложения до НАГ чрез район ”Средец”, съобщава районната администрация. Чертежите са налични и на сайта на „Средец“.

 

Живот след Бронзовата къща

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал разрешение и за поставяне на временна художествена инсталация с името "Един човек" на площадката над бившия мавзолей. Разрешението е за срок от една година. Същото място в периода около европредседателството бе заето от т.нар. Бронзова къща, която събра доста отрицателни отзиви. Новата инсталация е по проект на Венелин Шурелов и бе одобрен от Столичната община да замени Бронзовата къща измежду 18 други предложения. Комисията поясни, че проектът представлява високотехнологична интерактивна инсталация, състояща се от  антропоморфна модулна стоманена конструкция с височина 12 м с двустранно разположени 56 броя LED екрани. Визуалното съдържание ще включва кадри от ежедневието на площад „Александър Батенберг“ и данни за София. Изображенията, които ще се генерират от компютърен алгоритъм, ще представят отражение на града в реално време.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Архитекти и книжари критикуват бъдещия пазар на "Славейков"
1.7 млрд. лв. ще е бюджетът на София за 2020 г.

20.12.2019

4056 8
Отровите над София отново са невидими за общината

Коментари

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Това ще е най- голямата глупост. Толкова си е добре сега- чисто и просторно. А като дойдат т.н букинисти ще стане отново кочина и ще настъпи просташка глъч и крясъци. А дали знае Фандъкова дали продават само книги, а не други неща и крадени вещи???? По подобен начин усра и новия парк Възраждане с циркаджиите. В центъра на софия- цирк, в кой европейски град го има???? Цирковете са в покрайнините на градовете, където шума най-малко пречи, където има достатъчно площ за автомобили и т.н. Ама то и акъл се иска да си кмет.
Yantar

Защо трябва да има битак на централен софийски площад?

Ракурс
снимка на Ракурс

и сергии ?

няма другаде където книги да се продават на сергии и с цена различна от написаната.

тия там са по противни от дебел циганин таксист некъпан 5 дена.Никога  когато съм минавал от там с приятели никой не се е спирал камо ли купувал.Чужденци са ме питали  -Това Контрабанда ли е?  всъщност там продават нелегални тиражи  афторите даже не знаят...

аванти дилетанти

А е трябвало да се поспреш и да си купиш някоя граматика на българския език. Колкото до витрините няма да я бъде. Книжните търговци искат ориенталски сергии и бананови кашони. Тия витрини ще бъдат саботирани.

Умберто Жеко

А не му трябва на човека граматика  написал я и без нея  важни неща но миндили  се хващат за запетайки.

fractal

Всеки жилищен комплекс трябва да има книжен пазар като славейков люлин младост дружба надежда 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×