Медия без
политическа реклама

Кирил Петков поздрави РС Македония: Заедно можем повече!

България е приятелска страна, но нямаме дилема за уникалността на македонския език, заяви кандидат-премиерът на западната ни съседка

15 Яну. 2022Обновена
Кирил Петков
БГНЕС
Кирил Петков

Министър-председателят Кирил Петков направи официално изявление по случай 30-годишнината от признаването на независимостта на Северна Македония, наричана по онова време просто Македония. Премиерът използва възможността да призове за приятелски диалог в навечерието на посещението си в Скопие, планирано за идния вторник (18 януари).

"Днес се навършват 30 години от признаването независимостта на тогавашна Република Македония. На 15 януари 1992 правителството на Филип Димитров беше първото, защитило правото на македонските ни приятели да имат собствена държава. Така България показа, че иска да има истински отношения на добронамереност и диалог между нашите две държави. Днес ние сме задължени да върнем климата на разбирателство между нас. Защото заедно можем повече", написа Петков в официалния профил на Министерския съвет във "Фейсбук".

 

ПРЕДСТОЯЩА ВИЗИТА

По-рано днес стана ясно, че премиерът Петков все пак ще успее да пътува за Северна Македония на 18 януари. Това обяви правителственият пресцентър. Визитата бе обявена на 8 януари, но бе отложена след злополучното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, което доведе до карантинирането на президента, премиера, шефове на служби, министри и депутати заради болния от ковид председател на парламента Никола Минчев.

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), проведен вчера, донесе неочаквани проблеми, след като председателят на парламента Никола Минчев даде положителен резултат за ковид малко след заседанието.

Сега премиерът се връща към първоначалния план - ще е в Скопие на 18 януари, съобщи правителствения пресцентър. В българската делегация ще са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта Николай Събев и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. "Реализирането на визитата става възможно след падането на карантината на министър-председателя при получен отрицателен PCR тест", уточнява кабинетът.

18 януари е ключова дата в отношенията между България и Северна Македония. Тогава стават 30 години от признаването независимата македонска държава от България. Властите в Скопие очакват от новото българско правителство да бъде вдигнато ветото, наложено от София на старта на преговорите за членство на РСМ в Европейския съюз.

"Посещението ще бележи ново начало в развитието на двустранните отношения между България и РСМ и ще очертае следващите стъпки, които двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси", се казваше в първото съобщение за визитата.

Според Петков "трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи Република Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него". Премиерът призова да се говори за "всички ползи, които и ние и Република Северна Македония ще имаме от този процес".

Лидерът на ИТН Слави Трифонов поиска падането на визите за САЩ за българите, както и влизането на България в Шенгенското пространство срещу членството на Северна Македония в Европейския съюз. Това става ясно от негов пост във Фейсбук.

 

НАСТРОЕНИЯТА В СКОПИЕ

Северна Македония и България искат да намерят "решения чрез диалог и сътрудничество" за предизвикателствата, пред които са изправени двете страни. Това изтъкна лидерът на социалдемократическия съюз (СДСМ) и кандидат-премиер на западната ни съседка Димитар Ковачевски в речта си пред парламента в Скопие, който днес и утре ще дискутира и гласува предложеното от него ново правителство.

"Македонските и българските граждани се интересуват повече от икономиката, културния, образователния и младежкия обмен, инфраструктурата, която ни свързва. По тези теми трябва да си сътрудничим много повече", подчерта Ковачевски.

"Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. За правителството няма дилема - никой не трябва и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език", добави той.

Кандидат-премиерът заяви още, че преговорите със София ще продължат и ще се активизират, защото "България е приятелска страна, която развива добросъседство и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем преговорите за членство в ЕС".

"Бъдещото правителство също така ще продължи да поддържа и развива добросъседски и приятелски отношения с всички свои съседи, като непрекъснато инициира нови програми и проекти за свързване на гражданите чрез инициативи като "Отворените Балкани", изтъкна също Ковачевски.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата