facebook
twitter

България

Кандидатите за наследник на Цацаров ще са ясни до края на юли

81
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Пленумът на ВСС стартира процедурата по избор на нов ръководител на държавното обвинение.

До 29 юли ще бъдат ясни кандидатите за нов главен прокурор. Това реши единодушно Пленумът на Висшия съдебен съвет, който вчера откри процедурата за избор на ръководител на държавното обвинение през следващите 7 години.

Кандидатурите могат да се издигат от поне трима от членовете на прокурорската колегия, в която влизат 11 души, както и от министъра на правосъдието. Това означава, че кандидатите могат да са най-много четирима. Министър Данаил Кирилов обаче заяви, че няма да се възползва от законовото си правомощие, за да не бъде обвинен, че политизира процедура. Всяко предложение трябва да бъде придружено от подробни писмени мотиви и кадрова справка. 

До 12 август номинираните трябва да представят писмена концепция, в която да изложат личната си мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на прокуратурата и да очертаят достиженията и проблемите в досегашната ѝ дейност. Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) и Комисията по професионална етика (КПЕ) към прокурорската колегия трябва да изготвят доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите. Те ще бъдат публикувани на интернет страницата на съвета до 17 септември.

Неправителствените организации, съсловните организации и академичната общност също могат да изразяват становища за номинациите за главен прокурор. Те могат да се подават до ВСС до 16 октомври и ще бъдат публикувани онлайн три дни след постъпването им. На 24 октомври Пленумът на ВСС ще изслуша кандидатите, като решението за избор се приема с мнозинство от поне 17 гласа с явно гласуване. Назначаването на новия главен прокурор става с указ на президента. Държавният глава има право да откаже назначението само веднъж.

 

Ексцентричност

Правосъдният министър Данаил Кирилов изненадващо попита съдебните кадровици дали може да бъде освободен от задължението си, вменено му от закона, да председателства заседанията на Пленума на ВСС, когато присъства на тях. "С оглед принципа, че комуто е разрешено по-голямото, му е разрешено по-малкото", аргументира се Кирилов. Председателят на ВКС Лозан Панов определи въпроса му като "абсурден", а главният прокурор Сотир Цацаров беше категоричен, че няма такава логика в закона.

Все още няма коментари

Още

Президентът проведе консултации с ВСС за промени в конституцията

19.02.2020

248
Цацаров: Сигналите и проверките срещу съдия Миталов са тайна

18.02.2020

Обновена

РАДА НИКОЛОВА

2590 25
Еврейският конгрес поздрави Гешев за действията срещу Луковмарш

18.02.2020

776 6

Влез или се регистрирай за да коментираш