facebook
twitter

България

Вотът с машини ще струва цели 9 млн. лева

Техниката не се купува, само се наемат, а цената е 3000 лева за едно устройство
136
 Илияна Кирилова
Така изглежда хартиената бюлетина за изборите на 26 май. Гласуването на машина ще е далеч по-прегледно и лесно - стига доставчикът да успее да оправи техническите "несъответствия" и да получи разрешения да монтира устройствата.

Машините, с които на 26 май българските избиратели ще могат да гласуват за евродепутати, ще струват 9 млн. лева, или по 3000 лева бройката. В сряда правителството взе решение да отпусне парите на Централната избирателна комисия, а тя да плати на доставчика на техниката - "Сиела Норма".  Средствата за машините не фигурират в план-сметката на ЦИК за евровота, но ще бъдат осигурени от общата сума в държавния бюджет, предвидена за провеждане на избори през 2019 г., гласи съобщението на правителствената пресслужба. 

Устройствата ще бъдат поставени в 3000 секции в цялата страна. Всяко от тях ще струва на българските данъкоплатци по 3000 лева. Много експерти, включително и членове на ЦИК, намират сумата за неприемливо висока, защото машините всъщност не се купуват, а само се наемат за тазгодишните избори - за европарламент сега и за местна власт през есента. Самата обществена поръчка за наемане на техниката отнесе доста критики, стигна се и до жалба, в която един от участниците отправи сериозни обвинения за пороци в конкурса, но преди дни съдът отхвърли жалбата и ЦИК реши да подпише договора с победителя въпреки всички съмнения и забележки. 

Управляващите и ЦИК положиха доста усилия да осуетят машинното гласуване. Казусът дори стигна до съда (по сигнал от бивши депутати от Реформаторския блок), който задължи Централната избирателна комисия да осигури възможност на българските граждани да подават вота си чрез механични устройства. А през февруари по настояване на ДПС с промени в Изборния кодекс парламентът прие да има машинно гласуване в 3000 секции.

Дори в момента обаче има риск от провал. ЦИК призна, че в техническото предложение на избрания от нея доставчик на техниката има "несъответствия". Ако тези несъответствия не бъдат отстранени в оставащото малко време до 26 май, машините нямат да бъдат сертифицирани и няма да бъдат монтирани с секциите за гласуване, обясниха от комисията.

 

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пленкович печели изборите в Хърватия

05.07.2020

312
Въпреки кризата излишъкът в бюджета продължава да расте

01.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

895 29
Парламентът одобри с две четения наведнъж пореден ремонт на бюджета

26.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

526

Коментари

редник

Вотът с машини ще струва цели 9 млн. лева

 

A хората събират капачки за кувьози...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×