facebook
twitter

България

Кабинетът отново обсъжда промени в изплащането на болничните

И догодина ще има по-сериозно от обичайното увеличение на пенсиите - над 6%, обяви социалният министър
229
 Илияна Кирилова
Бисер Петков

Промяна в реда, по който се изплащат обезщетенията за временна неработоспособност, най-вероятно ще има от следващата година. Това се подразбра от думи на социалния министър Бисер Петков в Русенско. "Знае се, че се злоупотребява от хора, които по-скоро се нуждаят от допълнителен платен отпуск, отколкото от лечение. Затова се търсят мерки, чрез които да се намали това ползване на болничния и ощетяване на бюджета, а оттам на всички нас. Това мотивира търсенето на ефективни решения. Към момента не мога да кажа, че има такова", обясни министърът.

В момента на дневен ред има две инициативи за промяна в реда за изплащане на болничните у нас. Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага първите три дни от болничните да са неплатени. Асоциацията иска у нас да се въведе т.нар. период на изчакване от няколко дни, в които болничните да не се заплащат от никого. Другата инициатива е на депутати от "Воля". И те искат да разтоварят работодателя от задължението да плаща първите три дни, но не за сметка на гражданите, а на НОИ. Такава законодателна промяна чака ред от лятото в парламента.

Министърът не зае позиция за нито едно от двете предложения, само обясни, че те ще се дискутират. В момента първите три дни от болничния се поемат от работодателя, като осигуреният получава 70% от дохода си през това време. НОИ се включва с 80% от дохода от четвъртия ден. От години работодателските организации настояват да се върне старото положение отпреди кризата и НОИ да плаща от първия ден.

Петков съобщи и добра новина за пенсионерите - очакванията са догодина пенсиите да бъдат индексирани с над 6%. Процентът зависи от ръста на средния осигурителен доход и индекса на потребителските цени -  т.нар. швейцарско правило. "Не мога да кажа точно с колко ще бъде увеличението. То може да бъде с 6.6 или с 6.2%. Въздържам се да обявя конкретно число, защото все още сме в началото на финалната фаза на подготовката на бюджета на държавното обществено осигуряване", обясни министърът. Тази година също индексацията бе необичайно висока - 5.7%. Иначе в тригодишната прогноза за 2020 г. са заложени 5.3%. През 2009 г. първото правителство на Борисов замрази пенсиите, като през 2013 г. компенсира това с диференцирано увеличение, което не успя да догони поскъпването на живота. През следващите години пенсиите растяха с два-три процента.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

50-те лева към пенсиите ще се плащат от 7 август

03.08.2020

816 18
Със стари обещания Борисов иска нов кредит на доверие
Епидемията сви с 23% приходите от осигуровки в НОИ

19.07.2020

ЯНА НИКОЛОВА

1374 12

Коментари

Apolitichen

осигуреният получава 70% от дохода си през това време.

Не е от “дохода” си, а от средния (за последните 24 месеца) осигурителен доход.

и “източването” чрез фалшиви болнични не е само за сметка на НОИ, но НЗОК плаща за ползваните празни болнични легла.

Влез или се регистрирай за да коментираш