facebook
twitter

България

Кабинетът актуализира програмата си за реформи

Част от дейностите се отчитат формално, други се залагат само в заглавието
467
 Илияна Кирилова
Правителството за пореден път обещава ключови реформи, но засега повечето са само на хартия.

За поредна година правителството ще актуализира програмата си за реформи след получени от Европейската комисия специфични препоръки в критични области. В актуализираните мерки, публикувани като проект на сайта на финансовото министерство, отново се обещава засилване на контрола върху акцизните горива, по-добър надзор в застрахователния сектор, изготвяне на работещи процедури за несъстоятелност. Много от мерките обаче представляват вече започнали проекти, а отчитането им звучи формално. 

Тази година България получи четири специфични препоръки от Брюксел за предприемане на мерки за решаване на тежки структурни проблеми. В областта на данъчната политика страната ни бе разкритикувана, че събираемостта на някои публични задължения като данъците върху труда, социалните осигуровки и облагането на някои категории акцизни стоки не се подобрява. Недекларираният труд и контрабандата на горива продължават да са проблем, изтъкна Еврокомисията. В отговор на тази препоръка правителството сега обещава засилен контрол върху данъчните складове, като съответните изменения в закона, с които се въвежда и видеонаблюдение, вече бяха пуснати за обсъждане. За повишаване на събираемостта на осигуровките и подоходния данък обаче в актуализираните мерки не се предвижда нищо. Подобряване на контрола тук се обещава само в заглавието на новата мярка. 

Формално са отчетени и новите мерки в отговор на отправените от ЕК остри критики към образователната система. Според Брюксел страната ни продължава да не инвестира достатъчно в предучилищното и началното образование, които са ключови за недопускането на отпадане от училище на рискови групи. Критично е и състоянието на професионалното образование заради неприложимост на пазара на труда. България трябва да работи целенасочено за подобряване на пригодността за заетост на ромите и други неравностойни групи, както и да подпомага по-ефективно хората с минимални доходи, счита още ЕК. Тук като нова мярка правителството представя залагането на ресурс от 24.5 млн. лв. по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" за развитие на дуалното обучение едновременно в образователна институция и на реално работно място - мярка, чиято реализация върви бавно. Правителството е преценило, че трябва да отчете и течащите проекти за строителство и ремонт на ясли, градини, основни и средни училища по оперативна програма "Региони в растеж" на стойност 600 млн. лв. като предприети действия за подобряване на качеството и приложимостта на образованието. Тепърва ще се работи по намирането на пътища за обучение на възрастните, като първи вариант на консултативен документ вече бил изготвен. 

НАДЗОР

В отговор на препоръката за подобряване на надзора над пенсионните и застрахователните дружества страната ни вече предприе мерки, като КФН изготви план за надзора над небанковия финансов сектор. Извършва се риск-базиран надзор, като ще се провеждат срещи със застрахователите и презастрахователите за отстраняване на слабостите, пише в актуализираните мерки на кабинета за изпълнение на препоръката. Обещава се засилена работа и върху пътната карта за прилагането на нова рамка в процедурите по несъстоятелност - друг проблем, прехвърлян от година на година. Тук правителството обещава работата по съответните промени в Търговския закон да започне през септември, а през ноември вече да има пилотни обучения на синдици и доверени лица. В тази връзка стартирането на единната информационна система за съдилищата се обещава чак за 2021 г. През 2021 г. трябва да се надгради и Търговският регистър, така че да се осигури свързаност с Европейския регистър по несъстоятелността. Вече се работи и по препоръката за подобряване на сектора на автомобилното застраховане с въвеждане на системата бонус-малус и изготвянето на нови методики за обезщетенията. Крайният срок, който си дава правителството, е до декември. 

Все още няма коментари

Още

Лошо! Връщаме се към старата реалност

29.05.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

16704
Държавата дала над 9 млн. лв. на лични стопанства за борба с чумата по свинете

21.10.2019

315 5
Шоумени детронираха политиците в Украйна

Влез или се регистрирай за да коментираш