Медия без
политическа реклама

Изборът на новия ВСС може да се забави с 6 месеца

Отделна е-система ще избира на случаен принцип ад хок прокурора, разследващ шефа на държавното обвинение

21 Юли 2023Обновена
Кирил Петков и Десислава Атанасова са сред вносителите на промените.
Илияна Димитрова
Кирил Петков и Десислава Атанасова са сред вносителите на промените.

Настоящият състав на Висшия съдебен съвет може да остане още много дълго време на мястото си. Така изглежда, след като парламентът одобри днес поправки в Закона за съдебната власт по искане на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

С промените се определя, че в срок от 6 месеца от влизането им в сила, Народното събрание и съдебната власт трябва да стартират процедурата по избор на нови членове на съвета. Депутатите излизат във ваканция от август. Не е ясно колко дълго може да се проточи и самият избор. Така че, като нищо процедурата може да навлезе в 2024 г.

Депутатите записаха в закона, също така, че всички висящи процедури по избор на членове на ВСС се прекратяват.

Управляващите аргументират бавенето на подмяната на ВСС с мотива, че няма смисъл да сменят членовете му преди промените в Конституцията. Причината е, че планираната конституционна реформа предвижда разделянето на ВСС на два съвета - прокурорски и съдйиски, което веднага ще наложи нов избор за техни членове. Никой уважаващ себе си юрист няма да се кандидитира за сегашния ВСС, само за да загуби поста няколко месеца по-късно, когато той ще бъде разделен на две, твърдят от тройната коалиция.

Със законовите поправки сега специално внимание беше отделено на системата, чрез която на случаен принцип ще се подбира ад хок прокурорът, разследващ шефа на държавното обвинение. Според управляващите тя трябва да бъде отделена от единната информационна система на съдилищата; да публикува данни за всеки случаен избор, като позволява проверката му от трети страни; да не разрешава на хора, които имат достъп до системата, да влияят на случайния избор.

Тази законова промяна дойде като изненада. Причината е, че на 7 юли, именно чрез единната информационна система, беше избрана Даниела Талева - съдия от Софийския градски съд, за първия магистрат, който евентуално да разследва главния прокурор. Изборът стана в същия ден, в който ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха в парламента одобрените днес законови предложения, с които се предвижда системата за избор на ад хок прокурор да се отдели от единната информационна система. А само месец по-рано тройната коалиция прокара в Народното събрание механизма за разследване на шефа на обвинението, благодарение на който стана възможен изборът на Талева. Този толкова скорошен законов ремонт даде повод на парламентарната опозиция да обвини мнозинството, че от бързане е объркало механизма за разследване и сега, също толкова набързо, се опитва да си поправи грешките.

Сега беше променен и текстът, в който се посочва, че ВСС трябва веднъж годишно да извършва одит на сигурността на информационните системи на съдебната система. Тук влизат и системите, чрез които се извършва случайно разпределение на делата. А сега мнозинството добави тук и системата, която подбира на случен принцип ад хок прокурора.

До 6 месеца от влизането в сила на закона правосъдният министър, с помощта на министъра на електронното управление, трябва да издаде наредба, по която да се извърши одитът на тези системи. След това, в рамките на още половин година системите трябва да бъдат приведени в съответствие с изискванията на тази наредба.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата