Quantcast

Медия без
политическа реклама

Инвеститор в нов квартал в София ще преработва проекта

Комисия в СОС указа на фирмата да посочи къде децата ще ходят на градина и училище

Илияна Кирилова

Инвеститорът в бъдещия столичен жилищен комплекс за 7 800 души, който се планира да бъде изграден в притежаван от самия него празен имот от 106 дка в "Модерно предградие", ще трябва да предложи решение къде децата, които ще живеят в него, ще ходят на детска ясла и градина и на училище. Това реши днес комисията по устройство на територията в Столичния общински съвет, която е водещата по проекта. В момента парцелът, който се намира до едно от софийските гробища, е празен и пустеещ. При обсъжданията надделя мнението, че въпреки нуждата от облагородяване и социализиране на зоната, това не трябва да става с градоустройствени компромиси. След дебат главният архитект на София Здравко Здравков сам предложи да изтегли проекта за подробен устройствен план на новия квартал "Запад" за неговото преработване от страна на инвеститора - бизнесмена Христо Чепишев.

До решението се стигна, след като подчиненото на Здравков общинско предприятие "Софпроект" излезе с анализ, че изграждането на новия комплекс при сегашната транспортна и социална инфраструктура ще доведе до големи проблеми. От "Софпроект" изчислиха, че при 7 000 обитатели на бъдещия ж.к. "Запад" към 2030 г. нужда от ясла ще имат минимум 209 деца, от градина - 298 деца, а от училище - около 500 ученици. "ПУП-ът не предлага решения за децата в яслена възраст. Липсва и отреждане за детска градина, която е заменена с детски център, което не е същото", коментира директорът на предприятието арх. Любо Георгиев. Според него в плана изрично трябва да бъдат отредени точните места за детски градини, както и прилежащите им външни площи.

По въпроса с училищата от "Софпроект" смятат, че съществуващите около терена учебни заведения не са достъпни пешеходно. Единствено достъпът до 70-о училище "Кл. Охридски" е сравнително по-лесен, но отново с компромиси. Освен това бе посочено, че след евентуалното му разширяване учебното заведение може да приеме още 221 деца, докато нуждите на "Запад" ще бъдат много по-големи.

Относно транспортното обслужване на бъдещия квартал от Столична община смятат, че в това отношение също ще има проблеми. "Съществуващата инфраструктура няма капацитет да проведе очаквания автомобилен трафик", съобщи арх. Георгиев. Анализът показа и недостатъчен брой места за паркиране в "Запад": при очаквани 3 500 автомобила на собственици на имоти в него предвидените паркоместа са 1 600 подземни и 200 надземни. От "Софпроект" изказаха опасения, че компенсирането на липсата ще бъде за сметка на зелените площи. Тези изчисления дойдоха доста изненадващо, тъй като при представянето на проекта в началото на годината авторите му се похвалиха нееднократно, че са предвидили повече паркоместа в сравнение със законовите изисквания.

Представителят на инвеститора отговори, че екипът е готов да преработи проекта. Архитектът даде да се разбере, че инвеститорът разглежда възможностите да отдели терен за изграждането на детска градина. Той обаче за пореден път отрече да има нужда от ново училище, тъй наоколо имало достатъчно.  

Както "Сега" писа, при представянето на проекта за новия квартал "Запад" преди няколко месеца стана ясно, че в него не е предвидена нито една лицензирана общинска детска градина и нито едно училище. В отговор проектантите поясниха, че в него ще се изградят два детски центъра, които впоследствие ще бъдат дарени на Столичната община. Относно липсващото училище от архитектурното бюро заявиха, че в радиус от 1,4 км. от бъдещия квартал имало 13 други начални училища и гимназии. Казано бе още, че разгънатата застроена площ на новия квартал ще е около 230 000 кв.м. и че това ще бъдат преди всичко жилищни сгради. Броят на апартаментите в ж.к. "Запад" ще е около 2 000. Новият квартал ще се обслужва транспортно от бъдещата станция на метрото в "Модерно предградие", чието финансиране още не е осигурено и изграждането й е под въпрос.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?