Медия без
политическа реклама

И подобрената медицинска експертиза беше отхвърлена

Здравният министър обеща на хората с увреждания да минат отново на оценка

Илияна Кирилова
След миналогодишните протести напрежението сред хората с увреждания остава.

И новите промени в Наредбата за медицинската експертиза бяха отхвърлени от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Проблемите в медицинската експертиза са от миналото лято, когато МЗ наложи нова наредба, с която значително оряза възможността да се трупат проценти неработоспособност с редица заболявания. Водещо при оценяването остана само основното заболяване, което обаче започна да отстранява твърде много хора с реални проблеми от системата за подпомагане с инвалидни пенсии и интеграционни добавки. Ананиев бе поел ангажимент след 6 месеца действие на наредбата да се направи преглед на ефекта от нея и при нужда да се направят промени. Именно тези промени в момента са на дневен ред. С тях отново се дава възможност хора със съпътстващи заболявания да получават по-високи проценти. Остават обаче ограничения - натрупване на проценти има само когато водещото заболяване води до над 50% инвалидност.

Организациите приветстват отстъпката, но я намират за недостатъчна. "Категорично е много по-добър вариант от сега действащата наредба. Ние искахме още по-добър вариант", обясни пред БНТ Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите. Той уточни, че на този етап нямат разбирателство със здравното министерство по този въпрос. Омбудсманът Мая Манолова пък изрази опасения, че и с новите правила ще има ощетени хора. "Безспорно е крачка напред, но тази крачка е недостатъчна. Настояваме да бъдат взети предвид всички съпътстващи увреждания при оценката на намалената работоспособност", коментира тя.

Организациите настояват ощетените от сегашната наредба да имат право да се явят на ТЕЛК отново след приемането на промените. Кирил Ананиев се е ангажирал да осигури такава възможност, като се очаква това да е възможно най-рано през август, допълва БНТ.

Още по темата