Медия без
политическа реклама

И Общественият съвет за правосъдие се обяви срещу Иван Гешев

"Боец" критикува кандидата за главен прокурор заради споразуменията с престъпници за по-ниски присъди

Илияна Кирилова
Остава по-малко от месец до избора на нов главен прокурор.

Дали сключването на споразумения с подсъдими, за които има достатъчно доказателства и самопризнания за извършени престъпления, е нормална, морална и правно оправдана практика на прокурора Иван Гешев? Този въпрос задава на съдебните кадровици гражданското сдружение "Боец" в становището си за процедурата по избор на нов главен прокурор, публикувано на сайта на Висшия съдебен съвет.

В позицията си "Боец" посочва, че през 2011 г. Гешев е бил изненадващо командирован като наблюдаващ прокурор по разследване срещу петима души за организирана престъпна група и данъчни измами. Прокурорът разделил производството - едната част от делото продължила да се води за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери, надхвърлящи 1.2 млн. лв., а другата част се превърнала в дело за ръководене и участие в организирана престъпна група. "Без аргументи, без доводи, с това си действие Иван Гешев парира всякаква възможност за възстановяване на причинената на бюджета щета", посочват от "Боец".

От сдружението изтъкват, че Гешев се е съгласил на споразумение по обвинението за престъпна група и така е наложена присъда под минимума, предвиден по закон за това престъпление - от 3 до 10 години затвор. Делото за данъчни престъпления пък забуксува и през 2103 г. Гешев го прекратява.

Срещу кандидатурата на зам. главния прокурор за ръководител на държавното обвинение през следващите 7 г. е и  сдружението "Обществен съвет за правосъдие". "Иван Гешев не притежава необходимите качества, а стилът му на работа е недопустим за въвеждане като модел на работа в българската прокуратура", се казва в становището на организацията. Междувременно регионалните дирекции на МВР продължават да излизат със становища в подкрепа на номинацията. 

ОТ АРХИВА

Преди време по повод на споразуменията, с които често приключват делата на спецпрокуратурата и така престъпниците си гарантират присъди под минимума, Гешев обяви: "Никога не е достатъчно, естествено, че аз искам доживотен затвор и разстрел, ама разстрелът не е предвиден в България. Шегувам се, шегувам се. Поинтересувайте се за осъдителните присъди за такъв род дела какъв размер са, сравнете ги и тогава може да зададете компетентен въпрос. Това е един от най-добрите резултати въобще на прокуратурата по такъв тип дела". Коментарът му дойде, след като лидер на престъпна група за наркотици получи три години затвор със сделка. След това Гешев се закани, че споразумения няма да се сключват по делата за корупция.

"Трябва да ви е ясно, че голяма част от криминалната престъпност е осчетоводила ареста и затвора като част от бизнеса. На него му е ясно, че трябва да сключи споразумение, след като стигне до едно ниво, и колкото по-малко, толкова по на сметка, за да може да излиза и да продължава да си работи, това е бизнес техен. Те си го изживяват като нещо нормално, след като вече няма накъде, да сключиш споразумение, да лежиш и да се бориш да лежиш колкото може по-малко", обясни Гешев.

Още по темата