Quantcast

Медия без
политическа реклама

И ГЕРБ обяви македонската си политика за единствено правилна

От БСП се зарекоха, че в спора със Скопие отстъпления и компромиси няма да има

23 Февр. 2022ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Срещата на ГЕРБ-СДС с представителите на македонските българи.

Всяка политическа сила у нас смята, че единствена изразява правилно интересите на българите в Република Северна Македония (РСМ). Това се видя първо вчера, когато от Министерския съвет обявиха, че нашите сънародници в югозападната ни съседка безрезервно подкрепят правителствения подход в спора със Скопие. Пролича и днес, след като бившите управляващи от ГЕРБ съобщиха, че македонските българи очакват София да продължи политиката на кабинета „Борисов 3“.

Предния ден у нас пристигнаха представители на организациите на българите в РСМ. Първата им среща беше с президента Румен Радев, а по-късно разговаряха и с премиера Кирил Петков. Днес делегацията посети Народното събрание, където проведе срещи с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на БСП.

За втори път в рамките на по-малко от половин година президентът Румен Радев проведе среща с представители на организациите на македонските българи. Предната среща се състоя на 27 октомври 2021 г. Сънародниците ни разговаряха и с премиера Кирил Петков, а утре ще посетят и

„Най-важното от тази среща беше призивът им да продължи политиката, която правителството на ГЕРБ започна по отношение на РС Македония, по отношение на правата на македонските българи“, коментира разговора с гостите депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър Екатерина Захариева пред БГНЕС. И подчерта, че сънародниците ни „не само разчитат да се продължи политиката на ГЕРБ и да се запази консенсусът, но и да не се позволи на това правителство да я промени“.

По думите на Захариева, отговорността за настоящата криза с РСМ е на „македонската пропаганда“. „В Скопие тотално се опитват да изместят проблема. А той е, че техни граждани нямат основни човешки права, че техни граждани не могат да започнат работа в държавната администрация, че техни граждани са обиждани, заплашвани, че техни граждани учат, че техни бащи, дядовци и баби са татари, нацисти и окупатори. Това е проблемът и той е в настоящето“, изтъкна бившият министър.

По-късно делегацията се срещна и с парламентарната група на БСП. Социалистите са се зарекли, че няма да има отстъпление от изискванията към РСМ и няма да се правят компромиси. „Един от тези въпроси е отношението към българите в РСМ и начините, по които се гарантират вашите права. Всеки един гражданин на РСМ би следвало да има равни права, независимо с какво самосъзнание са тези граждани и от какъв етнически произход е. Този въпрос е ключов за нас, когато говорим за езика на омразата, за промяна на учебниците, за българското историческо наследство в РСМ – всичко това е свързано с вашите права“, заявил е соцдепутатът Кристиан Вигенин, цитиран от партийния пресцентър.

ГЕРБ-СДС и БСП бяха единствените формации, които обявиха, че са провели срещи с делегацията. Утре гостите ще дадат пресконференция, на която ще обобщят впечатленията си от разговорите с държавното ръководство и политиците.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?