facebook
twitter

България

И догодина НЗОК ще плаща такси на НАП

Абсурдната уредба бе критикувана от Сметната палата, но няма изгледи да бъде отменена
200
 БГНЕС
Жени Начева

Над 5.5 млн. лв. ще плати здравната каса на НАП под формата на такси за обработка на здравни осигуровки догодина, потвърди пред clinica.bg зам.-министърът на здравеопазването и председател на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Наскоро одит на Сметната палата показа, че касата е единствената институция, която плаща такса на НАП за администриране на публични средства. Тя е въведена преди много години в Закона за здравното осигуряване и не е отменена и до днес. Таксата е в размер на 0.2 на сто от събраните вноски, което през 2018 г. се е равнявало на цели 4.58 млн. лв.

„НАП администрира вноски за Държавното обществено осигуряване, здравното осигуряване, учителския пенсионен фонд и фондовете за допълнителното задължително пенсионно осигуряване. За администрираните публични средства НАП събира такса единствено от НЗОК, което я поставя в неравностойно положение спрямо останалите обществени и частни осигурителни фондове. С размера на таксата за администриране на здравноосигурителните вноски, заплащана на НАП, се ограничават средствата на НЗОК, като за периода 2014 г. - 2018 г. сумата възлиза на 18.828 млн. лв.“, пишеше в доклада на Сметната палата. При обсъждането на бюджета на касата за 2020 г. членове на надзорния съвет поискаха този регламент да бъде преразгледан.

Начева обаче дава да се разбере, че няма изгледи това да стане, а днес бюджетът на касата се очаква да бъде окончателно приет. Обяснението на зам.-министъра е витиевато: „Този разход не е неоправдан предвид ползите за приходите в НЗОК благодарение на дейността на приходната агенция", коментира Начева пред clinica.bg.

Все още няма коментари

Още

В Брюксел обсъждат орязан бюджет и нови данъци за следващите 7 г.

20.02.2020

590 4
Тръмп: Имаме „свръхбързи“ ракети, за да се противопоставим на Русия

10.02.2020

Обновена

3453 33
Бюджет на САЩ за почти 5 трилиона долара предлага Тръмп

10.02.2020

1055 15

Влез или се регистрирай за да коментираш