facebook
twitter

България

"Графа" се оказа неподготвен за горещо време

Настилките под трамвайното трасе се надигнаха заради липса на фуги срещу разширение при високи температури
1546
Спаси София
От Столичната община са изпратили екип, който е направил авариен ремонт.

Ремонтът на столичната улица „Граф Игнатиев” и на т.нар. Зона 2 в центъра бе обявен за приключен през май, но последиците от зле свършените дейности продължават да се появяват. Част от настилките под трамвайните релси при площад „Славейков” и при кръстовището с ул. „Иван Шишман” се надигнаха, а плочките са счупени, сигнализираха граждани. Според тях общинската управа е изпратила спешно екип, който е направил „нескопосан опит” за авариен ремонт.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви вчера, че причината за аварията е „температурно разширение около напречните отводнители” заради затоплилото се време. „Поискала съм проектантите да дадат решение, което изпълнителят ще изпълни за своя сметка в рамките на гаранцията на обекта”,  написа Фандъкова във Фейсбук. Проектант на трасето е общинското дружество „Софинвест”, а изпълнител – „Джи Пи Груп”.

Изграждането на линиите и на електрическата мрежа струваха около 5.6 млн. лв. без ДДС. Това бе първият приет обект от ремонта на Зона 2. Релсовият път бе пуснат в експлоатация през декември м.г. Преди това бившият зам.-кмет по транспорта на София Евгени Крусев бе привлечен като обвиняем от специализираната прокуратура заради смяна в хода на ремонта на виброизолационните подложки под линиите. Прокуратурата бе сезирана от гражданската организация "Спаси София" за това, че е нарушен Законът за обществените поръчки, като това е довело до отстраняването на един участник в търга и до избирането на „Джи Пи Груп”. След това избраната фирма обаче започнала да влага подложките, заради която другата била отстранена.      

След приемането на трасето сумата за неговото изграждане бе извадена от общия бюджет на реконструкцията на „Графа”. На това основание в края на май, когато ремонтът се приемаше и се констатираха недостатъците, Фандъкова заяви, че строителят ще бъде глобен само със 109 000 лв., а не с над 1 млн., както позволяваше клауза в договора. Вчера кметът на София обяви, че налага още една глоба на „Джи Пи Груп” в размер на 279 000 лв. „Не мога да допусна, че никой от проектантите и инженерите не се е сетил, че в София е горещо през лятото и е нужна фуга, която да поеме температурните разширения”, коментира Фандъкова. Заместникът й по транспорта Дончо Барбалов добави, че ще бъде извършена допълнителна проверка, за да се види дали няма и други пропуски при проектирането на трасето.        

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фандъкова си приписа несъществуваща прозрачност в общинския бизнес

18.10.2019

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

2172 2
Нов транспортен скандал разтресе София предизборно
Фандъкова срещу Манолова: Дебатът (видео)

17.10.2019

3293 31

Коментари

Хулиган

"Графа" се оказа неподготвен за горещо време

Но няма начин при студеното време всичко да не е точно...

http://www.drago.info/index.php/2018/11/27/graf-ig...

Magi

Хайде, бе! Не може да бъде. Една улица не могат да построят като хората и магистралите им са на същото дередже.

Recycler

Какво ли ще става като има слънчеви уригвания? 😂

Влез или се регистрирай за да коментираш

×