Quantcast
Гешев се срещна с юридическия съветник на американското посолство | СЕГА
facebook
twitter

България

Гешев се срещна с юридическия съветник на американското посолство

Те говорили за борбата с корупцията, прането на пари, организираната престъпност и киберсигурността.
Обновена
2 380
 Прокуратура

Главният прокурор Иван Гешев прие в Съдебната палата постоянния съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ в България Джесика Ким, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Основна тема на срещата е било надграждане на партньорството между правоприлагащите органи на България и САЩ в областта на борбата с корупцията, прането на пари, организираната престъпност и киберсигурността. Дискутирани са били и въпроси от взаимен интерес в сферата на върховенството на закона.

В хода на разговора е била подчертана важността на сътрудничеството между Прокуратурата на Република България и правоприлагащите органи на САЩ с цел повишаване ефективността на противодействието на престъпността и защитата на авторските права, твърди държавното обвинение. 

Новият постоянен съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ Джесика Ким ще отговаря за предоставянето на помощ за правосъдната система, за изграждане на капацитет в борбата срещу обществената корупция, прането на пари и организираната престъпност. Освен за България Джесика Ким ще следи работата в тези сфери и в Румъния. 

Изпращането на експерт за борбата с корупцията у нас беше обявено от американския посланик Херо Мустафа в края на ноември, след като премиерът Бойко Борисов се върна от посещението си в Белия дом. В лекция пред Атлантическия клуб в София преди месец тя направи анализ на визитата и обяви, че активно ще се работи за укрепването на демокрацията и върховенството на закона. Мустафа тогава съобщи, че ще бъде изпратен в посолството нов правен съветник от Министерството на правосъдието.

"Планирам да работим както с правителството, така и с гражданите, за да засилим върховенството на закона и да се справим с корупцията. За изпълнението на тази задача смятаме да предприемем многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки", обяви тогава посланик Мустафа в лекцията си.

Още

Байдън: Сигурен съм, че ще се срещна с Путин през юни

08.05.2021

1657
Ню Йорк се завръща към нормалното на 19 май

07.05.2021

831
Четвърти американски щат въвежда разстрел като начин за екзекуция

07.05.2021

2716