Quantcast
ГЕРБ се оправда с опозицията за липсата на кандидати за шеф на ЦИК | СЕГА
facebook
twitter

България

ГЕРБ се оправда с опозицията за липсата на кандидати за шеф на ЦИК

Ако искате прозрачен изборен процес, очакваме да поемете отговорността и да бъдете коректив, обърна се Даниела Дариткова към БСП
938
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Даниела Дариткова

Срокът, в който могат да бъдат издигани кандидати за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), вече изтича, но претенденти няма. Управляващите от ГЕРБ, за които се смяташе, че ще запазят за партията важния пост, изненадаха в сряда всички, когато обявиха, че бавенето е защото очаквали номинация от опозицията.

Постът е овакантен след като в края на август внезапно го напусна досегашният председател Стефка Стоева. Тогава бившият конституционен съдия обяви, че мотивите за решението й са лични, но от нейно изявление пред колегите й в комисията стана ясно, че всъщност причината е в безотговорното отношение на управляващите към машинното гласуване.

Процедурните правила за избор на шеф на ЦИК определят, че кандидати могат да бъдат издигани от парламентарни групи или отделни депутати. Номинации могат да правят и неправителствени организации, но опосредено – ако фаворитите им бъдат припознати от народни представители.

В сряда обаче се оказа, че претенденти няма. Пред депутатите водачът на парламентарната група на ГЕРБ обяви, че всъщност партията й очаквала, че опозицията в лицето на БСП ще поеме отговорността. „Очаквахме опозицията да го направи. Ако искате прозрачен изборен процес, ние очаквахме да поемете отговорността и да бъдете коректив на този изборен процес“, заяви Дариткова. И упрекна социалистите: „Отговорността трябва да бъде споделена. Ние разчитаме на силна опозиция, която присъства в пленарна зала, която не си позволява да девалвира доверието в парламента.“

Сега се очаква да стартира нова процедура. От ГЕРБ дадоха да се разбере, че опозицията трябва да излъчи кандидат. И препоръчаха на левицата да подбере човек от неправителствения сектор.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Не искаме властта само за да излъчим премиер

21.10.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

309 4
Роенето в червената парламентарна група продължава

21.10.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

3553 22
БСП се надигна в защита на славянската писменост

21.10.2020

908 17

Коментари

Асол
снимка на Асол

Ако искате прозрачен изборен процес, очакваме да поемете отговорността и да бъдете коректив, обърна се Даниела Дариткова към БСП

Проблемът на давещите се гербави е проблем на самите давещи се гербави. Оправяйте си се със съучастниците ви. От вас се иска само едно - ОСТАВКА!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Отговорността трябва да бъде споделена. Ние разчитаме на силна опозиция, която присъства в пленарна зала, която не си позволява да девалвира доверието в парламента.“

 

Какви жалки неграмотници! Опозицията да поемала отговорност за управлението! Къде по света го има това? Няма 'конструктивна" опозиция. Ако е конструктивна, значи не е никаква опозиция. Първата задача на всяка опозиция в парламентарната държава е да събори управлението.

Бонжуар

Г-жа Даниела е голЕм демокрад! 

 С Цвета и Менда 💃💃💃са диреците на демокрасито Му, в което Той никога не е отговорен за нещо... 🐑🐑🐑

Друм, бе! 

Дежурния

Гербаджиите пак изпързаляха милите другарчета. Сега ще си назначат председател на ЦИК не защото искат и могат, а защото БСП не иска. Освен това, основният състав на ЦИК се назначава с президентски указ.

Има и друг весел аспект. Председателката на ЦИК от квотата на ГЕРБ подава оставка и никой не иска да я замести. Кой там искаше някакви други оставки...? 👀

F16
снимка на F16

Не будалкай. Случайно ли бившата председателка на ЦИК подаде оставка? Или защото не искаше да я изпързалят с куците промени в ИК, с които се целеше да се бламира машинното гласуване .

Що си мислиш, че опозицията пасе трева?

Дежурния

Апропо и пързалката с машинното гласуване си върви. Когато се очертаят едни стотина милиона разходи за неща, които спокойно се правят и с химикалка, очевидно е, че който ги е искал ще отнесе народната любов (машини вместо по 50 лева на пенсионер...).

Бонжуар

Апропо, то и за стиропор отидоха две билки, а за боядисване с асфалт - в пъти повече. Някои го разбраха и искат Оставка! Съд! Затвор!

А Кой е на пързалката скоро ще се види. Лошото е, че и суджукът ще спре... 🐑💨

Асол
снимка на Асол

Гербаджиите пак изпързаляха милите другарчета. 

 

Имате  голям проблем, герберино! Вече никой не ви слуша какво говорите. От вас се иска само едно - ОСТАВКА!

nebenebe

Какви изцъклени попадения на Барисаф. Тая е страшна, бе. Бачо Кольо, озапти я, бе!

Кара Колю

A be, знаят си, че Бочко пак ще спечели изборите.. и със и без председател на ЦИК от ГЕРБ... и затова не смят да предложат... За да могат после да казват - ами той - председателят на ЦИК е от ГЕРБ... затова паднахме...

Същото ще е и с машините... и с "привременото правителство" 😁

Влез или се регистрирай за да коментираш