Медия без
политическа реклама

ГЕРБ обмисля удължаване на извънредното положение

С колко - това ще реши националният оперативен щаб, казват управляващите

01 Апр. 2020Обновена
Депутати от ГЕРБ се тестваха за коронавируса. На снимката - Красимир Велчев.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Депутати от ГЕРБ се тестваха за коронавируса. На снимката - Красимир Велчев.

Срокът на извънредното положение, който изтича на 13 април, ще трябва да бъде удължен и след това, тъй като дотогава кризата няма да бъде разрешена. Това заяви шефът на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, цитирана от БГНЕС.

"Това е една от причините, които налага да се съберем извънредно в парламента, защото ще трябва да гласуваме удължаването на закона за извънредното положение", посочи Стоянова и допълни, че новият срок ще бъде определен от националния оперативен щаб.

Междувременно депутатите се подлагат на изследвания, след като вчера стана ясно, че Хасан Адемов от ДПС е заразен с коронавируса. Народните представители се тестват с PCR тест в две болници - държавната ВМА и частната „СофияМед“. Това вече направиха членове на парламентарните групи на БСП, ДПС и ГЕРБ.

КАКВО ДА СЕ ПРАВИ

Тази сутрин в парламента се проведе председателски съвет, на който са били обсъдени различни варианти за това как депутатите да продължат своята законодателна дейност. Днес трябваше да се съберат парламентарните комисии по бюджет и финанси, и енергетика, за да обсъдят актуализацията на държавния бюджет и законови промени, свързани с намалението на цената на газта. Заради случая с Хасан Адемов обаче заседанията им бяха отложени. Същото беше решено и за извънредното пленарно заседание на Народното събрание, което беше насрочено за четвъртък.

За момента е ясно, че и управляващи, и опозиция искат да продължат работа, но как ще стане това, ще се разбере след като всички депутати бъдат изследвани, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Обсъждахме няколко варианта как да стане това, но окончателно ще го решим, след като всички депутати минат на тестове и се видят резултатите. Имаше всякакви предложения – от електронно-дистанционно дебатиране чрез софтуерен продукт, който да се инсталира на компютъра на всеки депутат и през телефоните ни. Само няма да може да гласуваме, защото конституцията го забранява. Там се иска лично присъствие за гласуване и експертите от правната дирекция на парламента са категорични, че е риск да гласуваме дистанционно, защото тези актове могат да паднат при обжалване", разказа Нинова. Възможно е парламентарните групи да влизат една по една в пленарната зала при гласуване или да се провеждат тайни гласувания.

От "Воля" предлагат заседанията на парламента да се преместят в бившия Партиен дом, която отдавна се използва за нуждите на Народното събрание. Според хората на Веселин Марешки пултовете за гласуване трябвало да бъдат преместени в кабинетите на депутатите, така че всеки да може да работи и да гласува изолирано от останалите. А председателят на НС да ги контролира чрез приложение за конферентни разговори.

КОНСПИРАЦИИ

Отлагането на заседанието на бюджетната комисия на НС предизвика съмнения сред опозицията, че управляващите желаят да й запушат устата.  "Как така посред нощ се получава съобщение, че колега е с положителен резултат от тест? Колегата, когото лично уважавам - д-р Хасан Адемов, не е член на нашата комисия. Освен това заседанието днес трябваше да е в голямата зала, където можеше и на 2 метра разстояние да сме един от друг ... Как така в основния орган на държавата ще бъде отложено заседанието, само и само да не се чуе гласът на опозицията", сподели съмненията си соцдепутатът Румен Гечев пред БНР.

Новината за Хасан Адемов беше съобщена от председателя на парламента Цвета Караянчева на извънреден брифинг късно снощи.

Извънреден брифинг на председателя на парламента Цвета Караянчева

Posted by bTV Новините on Tuesday, March 31, 2020

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

ГЕРБ затваря кранчето на лесните пари за безработица

12 Юли 2024

Пламна подлезът на централна метростанция

14 Юли 2024

Лагерите в ДПС се обвиняват в етническа омраза

12 Юли 2024

МВР спира временно всички услуги за лични карти, книжки и паспорти

12 Юли 2024

Хасан Азис е спряган за лидер на ДПС

14 Юли 2024