Медия без
политическа реклама

Ген. Шивиков е окончателно оправдан по делото за одеялата и топките

БГНЕС
Бригаден генерал Димитър Шивиков беше обвинен, че е присвоил одеяла, якета и панталони, предназначени за местното население в Афганистан.

Върховният касационен съд оправда окончателно бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков по обвинението за присвояване и документни престъпления, съобщава lex.bg. Това беше едно от поредицата дела срещу него, образувани от прокуратурата, които на практика спряха военната му кариера.

Първоначално разследването срещу него започна по анонимен сигнал до военната полиция, че е разпоредил на свои подчинени да му помогнат с ремонт на семейното му жилище в София. След това от прокуратурата съобщиха, че са установили още нарушения. Ген. Шивиков беше подсъдим за това, че като национален командир на 18-и контингент на България в Афганистан през лятото на 2010 г. е присвоил военно имущество за 10 225 лв. - одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи, които трябвало да бъдат раздадени като безвъзмездна помощ за местното население. В края на мисията част от това имущество е останало нераздадено и вместо да бъде предадено на следващия контингент, ген. Шивиков разпоредил да бъде върнато в България. Според прокуратурата е извършено и документно престъпление, като в описа на товара генералът е записал, че това е доставка по линия на Гражданско-военното сътрудничество. По делото било установено, че военнослужещите възнамерявали да дарят нераздадените одеяла и дрехи на деца от домове за сираци в България.

ВКС окончателно оправдава ген. Димитър Шивиков с аргумента, че въпросното имущество не е било връчено на командира в кръга на службата му и не се води имущество на българската армия, към което той да има отношение като длъжностно лице, а е било предназначено за раздаване на местното население.

 

 

Още по темата