Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фандъкова се похвали с три спасени градинки в "Младост"

БГНЕС

Наближаването на местните избори си каза думата и по част от строителните драми в София. Кметът Йорданка Фандъкова се похвали вчера, че три от най-проблемните терени в район "Младост", предвидени за застрояване, ще останат зелени площи. Това са имотите до бл. 61 и 68 в озеленяването към бул. „Андрей Ляпчев“; пред бл. 320 на ул. „Атанас Москов“ и ул. „Свето Преображение“ и до бл. 401 и бл. 409 на ул. „Филип Аврамов“ в "Младост" 4. 

Въпросните имоти ще бъдат разменени със свободни общински терени, след като вчера собствениците им са дали съгласие за това "след изключително тежки и дълги преговори", обяснява Фандъкова. Специално казусът с градинката в "Младост 4", в която трябваше да се строи 5-етажна сграда, предизвика множество протести на хората до района и доведе до оставката на главния архитект на "Младост" Стефан Стефанов. На 28 юни Фандъкова му я поиска чрез районния кмет, защото по думите й той е дал зелена светлина на проекта, докато се е търсело конкретно решение за даване на друг терен на собствениците.

Спрените инвестиционни проекти ще се преместят до магазин "Принцес" на бул. "Ал. Малинов", където според Фандъкова ще бъдат отдалечени от жилищни блокове. Новината не беше приета безрезервно от гражданите. "Значи ли това, че до "Хит" на бул. "Малинов" ще се превърне в строителна площадка? "Запазвате" едни тревни площи, за да са спокойни гражданите, но строите на други такива... Сега между двете последни спирки на метрото ще стане строителна площадка. Абсолютно нищо не сте направили!", възмущава се Мая Ковачева. "Просто сменяте конфликтната точка! Какво точно ще промени това генерално за квартала? Бул. "Ал. Малинов" не е в състояние да поеме допълнителен поток! Да не забравихте и уродливото си отроче ГАРАНТИ КОЗА!", добавя Светла Джорева. Други питат какво става със строежите в техния квартал - "Златен век" в Лозенец, и пр.

РАБОТА

По същия начин се търси решение и за още два казуса - до бл. 19 и бл. 70 в „Младост 1“. Кметът обяснява, че по нейна заповед в последните няколко месеца работна група начело с главния архитект на София Здравко Здравков и представители на всички политически сили е прегледала повече от 30 имота в „Младост“, предвидени за строителство. Изработихме критерии за оценка на всеки терен – реализирано озеленяване, изградена алейна мрежа, противоречие на подробния план с общия устройствен план на СО, етап на инвестиционното проектиране и др., обяснява кметът.

Още по темата