Медия без
политическа реклама

Фандъкова реанимира старо обещание за борба с мръсния въздух

Управляващите в София заговориха за въвеждането на "бял билет", въпреки че и "зеленият" им се свиди

Илияна Кирилова
ГЕРБ твърдо се зарекоха този път да наказват тези, които горят отпадъци и замърсяващи материали.

Негодуванието на жителите на София от мръсния въздух принудиха кметът Йорданка Фандъкова за пореден път да обяви курс към въвеждане на спешни мерки за справяне с бедственото положение. Комичното е, че точно преди година ГЕРБ успокояваха гражданите с абсолютно същите обещания за борба със смога. Вчера Фандъкова обяви, че “група народни представители от ГЕРБ ще внесат утре искане за закон, свързан със санкции срещу горенето на отпадъците“. Според нея в последните месеци управляващите са работели усилено в посока инкриминиране на отоплението със замърсяващи предмети. Решението било санкциите да са по-високи от действащите в момента, а към тях да се приложат и други мерки. Тя се мотивира, че отоплението с твърдо гориво и горенето на боклуци е по-голям проблем от трафика и че 40% от замърсяването идва от него.

Същото обещание със същите мотиви ГЕРБ дадоха и на 9 декември м.г. Тогава управляващите обявиха, че са на път да приемат поправки в Наказателния кодекс, с които да се въведе затвор за горене на отпадъци. Освен по-висока санкция за деянието от 5000 до 30 000 лв., обмисляли и прилагането на наказание обществен труд за граждани, които нарушават закона. Изрично бе посочено, че Фандъкова подкрепя мярката и че е възможно тя да стане факт в най-близко време.

Другото вечно обещание на ГЕРБ е въвеждането на т.нар. "бял билет". С него столичани ще могат да използват безплатно градския транспорт в дните с най-голямо замърсяване. „В едно от приложенията на програмата за справяне с проблема за 2018 г. бяхме записали въвеждането на "бял билет“. Но то бе обвързано с това, което се случва в момента в Министерството на транспорта и това, по което работим вече около 1.5 г .- стикирането на всички МПС-та спрямо актуалното им техническо състояние. На база на това ще можем да ограничаваме движението на автомобилите, които най-много замърсяват. И това ще става посредством устройства, които ще засичат в реално време автомобилите", поясни общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков пред БНР. Парадоксалното в случая е, че управляващата партия говори за прилагането на мярка, която е далеч по-сложна за изпълнение в сравнение с т.нар. "зелен билет" с цена 1 лв. Такъв може да бъде пуснат в действие, ако на две от 6-те станции на агенцията за околната среда в София бъде отчетено 4-кратно превишение на денонощна база на допустимата норма на фини прахови, която е 50 мгр/м3. Въпросният билет обаче е вкарван в действие само 2 пъти досега, въпреки че само през този месец алтернативните граждански станции показаха в пъти по-високи норми в голяма част от районите на града.

БЕЗ ЛИЧЕН ПРИМЕР

До редакционното приключване на броя от Столичната община не отговориха на въпрос на "Сега" как кметът Йорданка Фандъкова е стигнала вчера до работното си място. Заради влошените показатели на въздуха тя призова съгражданите си да слязат от колите и да ползват обществения транспорт. Очевидно обаче не следва собствения си призив.

Още по темата