facebook
twitter

България

Фандъкова реанимира старо обещание за борба с мръсния въздух

Управляващите в София заговориха за въвеждането на "бял билет", въпреки че и "зеленият" им се свиди
218
 Илияна Кирилова
ГЕРБ твърдо се зарекоха този път да наказват тези, които горят отпадъци и замърсяващи материали.

Негодуванието на жителите на София от мръсния въздух принудиха кметът Йорданка Фандъкова за пореден път да обяви курс към въвеждане на спешни мерки за справяне с бедственото положение. Комичното е, че точно преди година ГЕРБ успокояваха гражданите с абсолютно същите обещания за борба със смога. Вчера Фандъкова обяви, че “група народни представители от ГЕРБ ще внесат утре искане за закон, свързан със санкции срещу горенето на отпадъците“. Според нея в последните месеци управляващите са работели усилено в посока инкриминиране на отоплението със замърсяващи предмети. Решението било санкциите да са по-високи от действащите в момента, а към тях да се приложат и други мерки. Тя се мотивира, че отоплението с твърдо гориво и горенето на боклуци е по-голям проблем от трафика и че 40% от замърсяването идва от него.

Същото обещание със същите мотиви ГЕРБ дадоха и на 9 декември м.г. Тогава управляващите обявиха, че са на път да приемат поправки в Наказателния кодекс, с които да се въведе затвор за горене на отпадъци. Освен по-висока санкция за деянието от 5000 до 30 000 лв., обмисляли и прилагането на наказание обществен труд за граждани, които нарушават закона. Изрично бе посочено, че Фандъкова подкрепя мярката и че е възможно тя да стане факт в най-близко време.

Другото вечно обещание на ГЕРБ е въвеждането на т.нар. "бял билет". С него столичани ще могат да използват безплатно градския транспорт в дните с най-голямо замърсяване. „В едно от приложенията на програмата за справяне с проблема за 2018 г. бяхме записали въвеждането на "бял билет“. Но то бе обвързано с това, което се случва в момента в Министерството на транспорта и това, по което работим вече около 1.5 г .- стикирането на всички МПС-та спрямо актуалното им техническо състояние. На база на това ще можем да ограничаваме движението на автомобилите, които най-много замърсяват. И това ще става посредством устройства, които ще засичат в реално време автомобилите", поясни общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков пред БНР. Парадоксалното в случая е, че управляващата партия говори за прилагането на мярка, която е далеч по-сложна за изпълнение в сравнение с т.нар. "зелен билет" с цена 1 лв. Такъв може да бъде пуснат в действие, ако на две от 6-те станции на агенцията за околната среда в София бъде отчетено 4-кратно превишение на денонощна база на допустимата норма на фини прахови, която е 50 мгр/м3. Въпросният билет обаче е вкарван в действие само 2 пъти досега, въпреки че само през този месец алтернативните граждански станции показаха в пъти по-високи норми в голяма част от районите на града.

БЕЗ ЛИЧЕН ПРИМЕР

До редакционното приключване на броя от Столичната община не отговориха на въпрос на "Сега" как кметът Йорданка Фандъкова е стигнала вчера до работното си място. Заради влошените показатели на въздуха тя призова съгражданите си да слязат от колите и да ползват обществения транспорт. Очевидно обаче не следва собствения си призив.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Най-сетне започва разширяването на бул. "Тодор Каблешков"

29.05.2020

1558 16
Скандална фирма ще ремонтира софийския Зоопарк

23.05.2020

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

3808 3
Детските кухни в София започват работа от понеделник

16.05.2020

40

Коментари

TRIF007

Конкретно предложение имам.

Защо не се направи поне метрото безплатно от 15 Ноември до 30 Март.  Може да се компенсира с цена на билета 2 лв. през остналия период или с леко завишаване на местните данъци и такси.

Понеже повечето автомобилисти са против допълнителни данъци нещо много лесно Фандъкова се съгласи, че основното замърсяване не е от тях. Че не е  - не. Но автомобилите се карат целогодишно а гуми се горят предимно зимата. Нали така?

Тоест мерките за подобряване на качеството на въздуха трябва да са комплексни. Трябва да обхване всички замърсители от всякакъв вид със фокус на тези от които ще се получи най - бърз и най - голям ефект.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×