Quantcast
ГЕРБ хвърли димка в битката с мръсния въздух | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

ГЕРБ хвърли димка в битката с мръсния въздух

Вместо да изпълняват сегашните закони, управляващите ще въвеждат затвор за горене на отпадъци
1 340
 Илияна Кирилова

За пореден път ГЕРБ тръгна по най-лекото съпротивление и вместо да се заеме с реални мерки, се хвърли да преправя закони, този път по отношение на мръсния въздух. Управляващите обмислят поправки в Наказателния кодекс, с които да се въведе затвор за горене на отпадъци, които замърсяват въздуха, съобщи през уикенда Би Ти Ви. Обмисля се и глоба от 5 до 30 хил. лв. Освен по-строгите наказания управляващите обмислят и прилагане на мярка – обществен труд за гражданите, нарушили закона. Кметът на София Йорданка Фандъкова също подкрепя криминализирането на замърсяването на въздуха.

Нищо не пречи и сега на контролните органи да налагат наказания. Контролът обаче е кампаниен и тъй като не е редовен, не води до никакви резултати. Последните дни са доказателство за това - след като на 7 декември Столичната община се похвали с наложени 4 акта за нерегламентирано изгаряне на боклук в общински жилища в район "Възраждане", ден по-късно в района комините необезпокоявано пушеха с нова сила, а миризмите показват, че в печките не са сложени дърва.

Законът за управление на отпадъците и сега забранява изоставянето, нерегламентираното изхвърляне и изгаряне или друга форма на неконтролирано третиране на отпадъците. Глобата за нарушение е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 600 до 2000 лв. Същата санкция се полага от 2011 г. и за нерегламентирано изгаряне на автомобилни гуми или електрически кабели, както и други форми на нерегламентирано обезвреждане на отпадъци. Властите обаче се сещат да изпълняват задължението си да следят за нарушения само когато гражданското недоволство стане нетърпимо. За контингента, който най-често се занимава с тези дейности, и 300 лв. глоба вероятно е несъбираема, а повече от сигурно е, че до затвор никой няма да стигне и това ще е поредният неработещ текст в НК.

Министърът на околната среда също предпочита да ремонтира закони, вместо да ги спазва. В закона за чистотата на атмосферния въздух например е предвидено, че министърът, регионалните инспекции по околна среда и общинските органи могат да ограничават или да спират производствени и други дейности, когато видът и степента на замърсяването на въздуха от източника увеличават значително риска за човешкото здраве и за околната среда. От 2015 г. според друг текст от същия закон за въздуха общинските съвети могат да създават зони с ниски емисии на вредни вещества, да ограничават употребата на определени видове горива за битово отопление от населението, да ограничават движението на моторни превозни средства. Вместо да прилагат този закон, и Столичната община, и МОСВ се крият зад оправданието, че законът сега не им позволявал да налагат ограничения. Така се стига до абсурда, докато едни държавни институции пишат правила срещу въглищата, други да плащат на бедните да се топлят с тях.

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

25202
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8112
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18383