Медия без
политическа реклама

Експерти искат строителство върху Дупката във Варна

08 Окт. 2019ДИЯН ИВАНОВ
През 80-те години на миналия век пространството е изглеждало така. Снимка: сайтът ideavarnа

Община Варна съобщи вчера резултатите от своеобразния референдум, който организира за бъдещето на т.нар. Дупка в центъра на Варна. Част от отговорите са в полза на ново строителство с не малка височина и плътност – това е изненадващо, защото, преди да се превърна в сегашната буквална дупка, мястото бе свободно, с шадраван и пейки на него.

Парцелът, който зее празен от десетилетия, бе купен миналата година от общинския съвет след сделка за 43 млн. лв. с пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Преди няколко месеца градската управа съобщи, че стартира проучване на общественото мнение какво да се прави с терена. Проучването включваше два етапа – анкета с градоустройствени експерти и интернет вот на населението. Именно експертните мнения произведоха тезата, че Дупката може да се застрои. 34% от специалистите се обявяват за височина на застрояване до нивото на прилежащия булевард “Княз Борис I”, 19% не искат въобще ограничения във височината, а според 26% следва да има приравняване към околните паметници на културата. Едва една пета считат, че пространството трябва да е свободно. 43% пък се обявяват за плътност на застрояване до 50%. Мнозинството от експертите искат теренът да се превърне в многофункционален културен център.

Гражданите настояват предимно за площад или парк, но културният център събира подкрепа и сред тях. Така бе обявено, че “многофункционалният културен център” се радва на най-голяма подкрепа. Не е ясно обаче нито какво точно значи той, нито дали наистина ще се изгражда, а не нещо друго.  В крайна сметка проучването бе предизборно начинание и не е ясно каква тежест има с оглед на бъдещите управленски решения.

Дори да се избистри концепцията, пари тепърва ще се търсят, затова Дупката може да зее още доста години. Към момента е интересен единствено фактът, че път си пробива идея за ново строителство в доста застроения варненски център.

Още по темата