Медия без
политическа реклама

Единият от убийците на българския граничар бил пиян в нощта на стрелбата

В Одрин започна делото срещу турските граждани, които застреляха български полицаи

12 Окт. 2023
Единият от задържаните за убийството на българския граничен полицай
DHA
Единият от задържаните за убийството на българския граничен полицай

Единият от двамата братя, които през ноември миналата година застреляха български граничар, е бил пиян в нощта на убийството. Това призна той пред съда в Одрин, където днес протече първото съдебно заседание по делото, предаде БНТ. 

Енгин разказа, че е взел оръжието за защита от животни като вълци, мечки, прасета. Той твърди, че не е знаел, че е забранено да се доближава до границата. Към онзи момент е бил безработен и търсел работа. По думите му разстоянието между него и българския полицай е било около 8 метра - видял е светлина и стрелял случайно. Тези показания се разминават с първоначалните, в които той твърдеше, че е стрелял след като е чул звук от зареждане на пистолет. По думите първите му показания са различни, защото се страхувал.

На въпрос на съдия защо е стрелял 10 пъти Енгин заяви, че не е видял в тъмното и не разбрал какво се е случило. Енгин посочи, че брат му Мустафа нямал оръжие. Защитникът на Енгин заяви, че той не е стрелял с намерение да убие полицая. Според нея, тъй като е бил пиян, той не е бил способен да направи нещо на някого. Адвокатът настоя да му бъде наложена по-лека мярка и да бъде освободен срещу подписка или домашен арест. По време на заседанието стана ясно, че Енгин не приема обвиненията срещу него. Въпреки че в предишните си показания беше казал, че е наясно какво е извършил.

Братът на Енгин - Мустафа заяви преди заседанието, че откакто брат му е в затвора, не го е виждал и не е ходил на свиждане. Той отказа да говори повече за случая, но отбеляза, че е сърдит на брат си за случилото се.

В Одрин са родителите на загиналия полицай, както и директорът на "Гранична полиция" Антон Златанов.

"Сега" припомня, че през ноември м.г. съдът в Одрин остави за постоянно в ареста 28-годишния Енгин Ергуван, обвинен в убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров и пусна на свобода брат му-Мустафа. Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев заяви тогава, че заподозрените за убийството турски граждани са се занимавали с престъпна дейност но тя не е каналджийство, нито трафик на дрога. Според разследващите двамата братя са били само на около 10 м. от оградата по границата, когато са открили стрелба.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

граница, убийство, граничар

Още по темата