Quantcast

Медия без
политическа реклама

Движението по магистралата Ниш - Димитровград е пуснато

Започва изтеглянето на цистерните с амоняк край Пирот и се отварят училища и детски градини

28 Дек. 2022Обновена
TWITTER

Движението по магистралата Ниш - Димитровград е пуснато, след като бе временно преустановено заради изтичане на амоняк от дерайлирал вагон край Пирот на 25 декември. Това съобщи "Нова телевизия", цитирайки сръбския министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич.

По думите на Весич преминаването по магистралата в участъка вече е разрешено, след като по-рано днес Оперативният щаб за защита и спасяване от технико-технологични аварии е заключил, че са създадени условия за възстановяване на движението.

"Движението по този участък ще започне днес в 15 часа. Беше важно да бъдат изпълнени всички условия, за да се позволи движението, като се гарантира, че човешки животи не са застрашени", каза Весич.

При инцидента край Пирот загинаха двама души, а над 50 бяха обгазени и минаха през местните болнични заведения.

Часове по-рано бе обявено, че започва изтеглянето на цистерните от релсите след катастрофата в Пирот. За целта, обаче, трябва да изтече цялото количество газ от нея.

Кризисният щаб в града реши да удължи извънредното положение, докато композицията с опасните химикали не бъде изтеглена.

Въпреки това от днес отварят детските градини и училищата в града. Затворени остават само трите училища в селата близост до инцидента.

В Пирот бяха отменени новогодишните тържества на градския площад, но замерванията показват, че няма риск за здравето на хората.

Част от магистралата за Белград остава затворена докато се нормализира ситуацията.

Железопътната линия, на която стана инцидента, също е затворена. Тя не е ремонтирана отдавна и това е една от вероятните причини за дерайлирането на влаковата композиция.

Данните от мобилните лаборатории на границата със Сърбия не показват опасни нива на амоняк.

Ключови думи:

магистрала, Пирот, Белград

Още по темата