Медия без
политическа реклама

Дронове ще ловят корупция и нелегални мигранти по границата

22 Февр. 2023
Иван Демерджиев
БГНЕС
Иван Демерджиев

Дронове се включват в работата на МВР по охраната на границата. Те ще следят както за незаконно преминаване, така и за корупционни практики в "Гранична полиция". Това съобщи пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев преди националното съвещание на МВР днес.

По негови думи се очаква солидна финансова подкрепа от страна на ЕК за охраната на българо-турската граница по механизма за солидарност. "Има десетки задържани. Ще снабдим границата с дронове, които ще следят и работата на нашите служители и ви уверявам, че в момента, в който те заработят, корупционните практики ще спаднат драстично. Няма външна граница на ЕС, през която да не проникват мигранти. Нашата задача е да не допускаме преминаването им като на парад през територията на страната, както се случваше доскоро. Много е тъжно, че процесът е отдавна е такъв, а 110 км от границата стоят необезпечени", посочи Демерджиев.

Министърът отново коментира, че данните на прокуратурата за спад в досъдебните производства срещу организирани престъпни групи не отговарят на действителността. Освен това изрази критики към държавното обвинение, че сключва голям брой споразумения с каналджиите, което води до по-ниски наказания.

Демерджиев обясни още, че ще има срещи с представители на Европол, за да се работи по групи за каналджийство, които действат в цяла Европа. Напомни и че е предал списък с хора, които се занимават с подобна дейност на турския си колега. Не го питал какво става заради земетресението там.

ОТГОВОР

"Разкриването на престъпленията е от компетентността на органите на МВР и службите за сигурност, които при установяване на данни за престъпление следва да уведомяват прокуратурата. В тази връзка очакваме компетентните институции да предприемат незабавни действия по разкриването на организирани престъпни групи, занимаващи се с каналджийство", пише в позиция на прокуратурата от днес. Държавното обвинение обяснява още, че не може да бъде критикувано за сключените споразумения, тъй като те съкращаваъ на времето от извършване на престъплението до наказването му с влязла в сила присъда. "Преди да се произнесе, съдът проверява делото и самото споразумение, ако прецени, че то противоречи на закона и морала, не го одобрява. В този смисъл не може да се направи заключение, че постигната чрез споразумение бързина е за сметка на усещането за справедливост у гражданите", категорични са от прокуратурата

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата