Медия без
политическа реклама

Денков свика съвещание със службите за ситуацията в Русия

Няма непосредствена опасност за България, заключиха участниците

24 Юни 2023Обновена
Акад. Николай Денков
БГНЕС
Акад. Николай Денков

Няма никаква непосредствена опасност за България. Всички трябва да бъдат спокойни. Това обяви премиерът акад. Николай Денков тази вечер, след като в Министерския съвет се проведе съвещание с министрите на външните работи, на отбраната и на вътрешните работи, началника на отбраната и ръководителите на агенциите "Национална сигурност", "Раузнаване" и служба "Военно разузнаване".

Има български граждани на територията на Русия, и обсъдихме какви рискове има за тях, и как бихме могли да им помогнем, ако ситуацията излезе от досегашният й, сравнително спокоен, период, каза още Денков. При нужда от съдействие българите да се обръщат към mосолството ни в Москва, и генералното консулство в Санкт Петербург, както и денонощно на телефоните, публикувани на сайта на министерството, допълни вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. В случай не необходимост имаме готовност за предприемане на действия за евакуация на служители на дипломатическите ни представителства, и на български граждани, които искат да напуснат страната. До този момент не са постъпвали такива заявления, каза още Габриел. Дежурни служители в посолството на Москва следят ситуацията.

Участниците в заседанието не знаеха последното развитие - спиране на похода към Москва след посредничеството на Беларус, което се беше случило буквално минути преди да застанат пред камерите. Един от изводите на срещата беше, че се пускат всякакви информации и трябва да се ползват само надеждните, коментира премиерът. Това, което е най-важно да се знае в момента е, че военната колона се придвижва сравнително бързо, без да среща съпротива от военна гледна точка, с изключение на няколко инцидента. Очакваме да видим какво ще се случи през следващите няколко часа, които ще предопределят развитието в следващите дни. Затова с разузнавателните служби имаме постоянен контакт и при ново развитие, ще дадем нови информации, каза той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата