Quantcast
Делото срещу Ненчев се провали и на втора инстанция | СЕГА
facebook
twitter

България

Делото срещу Ненчев се провали и на втора инстанция

Бившият министър на отбраната пак е оправдан за ремонта на изтребителите
1 122
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Софийският апелативен съд оправда бившия министър на отбраната Николай Ненчев по обвинението за престъпление по служба заради ремонта на руските изтребители „МиГ“, съобщи lex.bg. 

Държавното обвинение твърдеше, че Ненчев е нарушил закона, като не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС. Причината за това била, че през 2015 г. е скрил действащ договор за ремонт на самолетите с руската корпорация и е започнал преговори с Полша, с което поставил и в риск българската авиация и е нанесъл на държавата огромни щети - над 7 млн. лв. 

Според разследването на 26.04.2015 г. между Министерство на отбраната (МО) и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 двигатели РД – 33 и един брой кутия за самолетен агрегат – 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.) Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник  да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството. Според обвинението целта му била да причини вреди за руската компания „РСК МиГ“ за над 48,5 млн. лева, които се явяват пропуснати ползи.

Апелативните съдии обаче са категорични, че обвинението е изначално несъставомерно, защото не може да има вреди от пропуснати ползи. Освен това, съдът приема, че и целта на Ненчев не е била да навреди на руската страна, а просто е следвал външната политика на България. В тази връзка въззивният съд намира, че претендираната от държавното обвинение цел да се причини вреда на РСК МиГ, освен че е изначало несъставомерна, тъй като е обоснована с вреди във формата на пропуснати ползи, които са наказателно несъставомерни, не е и доказана в хода на производството“, мотивира се САС.

Решението не е окончателно и прокуратурата може все пак да го протестира пред Върховния касационен съд.

 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Радев: България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя

16.10.2020

3222 98
Унищожени графити донесоха $6.7 млн. на авторите им

08.10.2020

1670 1
Съдът постанови: Stairway to Heaven e на Led Zeppelin

06.10.2020

1630 3

Коментари

Zmeja

"...не може да има вреди от пропуснати ползи..."

"Невинен!"

????

Forza NATO

И на трета, и на четвърта, и на всички останали ще бъде оправдан, то (беш)е ясно.

 

Въпросът е #кому беше нужно да му се повдигат безумни обвинения, само колкото да има такова.

Гачели политическото забвение и скорошната коалиция с Местан не са достатъчно обществено клеймо...

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ненчев трябва да бъде осъден за престъпления против интелигентността. Доживотно, без право на помилване.

Калорифер

 
И в какво точно се състоят тези престъпления?
 

Минувача
снимка на Минувача

Пропуснати ползи за руската страна!!??

Светозар

Съдът за пореден път постановява:

"Деянията, за които е обвинен, не са престъпления, а престъпланията, в които се обвинява, не са извършени."

Николай Ненчев, 02.07.2019 г.:

„В рамките на вчерашния ден (пледоариите по делото) прокуратурата над 20 пъти сигурно постави въпроса – защо съм нарушил интересите на „РСК МиГ“? И нито веднъж не ме попита – вие как защитихте българския национален интерес?“,– (svobodnaevropa.bg/a/30033474.html)

sikoma

Прокуратурата му е повдигнала обвинението така, че да бъде оправдан, изпран и избелен.

Трябваше да го съдят за умишлено намаляване на боеготовността на БА. По една друга глава от НК.

марк

 

 

 

                                            Прокуратурата му е повдигнала обвинението така, че да бъде оправдан, изпран и избелен.

 

 

                                                    Точно !!!

Калорифер

 

И как трябваше да бъде написано обвинението?
Питам, защото не съм юрист и тези тънкости не ги разбирам. Така че - дайте фактите.

 

sikoma

Трябваше да бъде описано, че неизпълнението на договорите по удължаване на ресурса на 2 двигателя РД-33, ремонт на 2 двигателя РД–33 и ремонт на една КСА-2 е довело до излизане от летателна годност на поне 2 самолета МиГ-29, което представлява ХХ% от боеготовите самолети, което е снижило бойните възможности на ВВС по охраняване на въздушното пространство на страната и е намалило възможността за противодействие на руски разузнавателни и патрулни самолети, прелитащи покрай източната ни граница. (Същото важи и за северно, западно и южно направление).

Калорифер

 

"...е довело до излизане от летателна годност на поне 2 самолета МиГ-29, което представлява ХХ% от боеготовите самолети, което е снижило бойните възможности на ВВС по охраняване на въздушното пространство на страната и е намалило възможността за противодействие на..."

 

Тоест - написано по този начин, би означавало, че ако беше дадено на руската фирма, нито един от описаните рисковенямаше да съществува. Правилно ли разбирам?

 

sikoma

Проблем ще е ако руската (както и която и да е друга) фирма не си изпълни задълженията.

Ако ти имаш Ауди/Пежо/Форд/Линкълн/Волво/Сааб... къде ще извършваш ремонт? В завода на Полонез?

А министърът какво е правил, че не е подписал договор, който гарантира изпълнението от другата страна?

 

Памфуций
снимка на Памфуций

...не може да има вреди от пропуснати ползи..."

"Невинен!"

 

За пропуснати ползи и вреди руската фирма може , ако пожелае, да съди Ненчев в в гражданско производство. 

 

Калорифер

 

Ами ако сервизът на Полонез е лицензиран да извършва ремонти на Волво - какъв е проблемът?

 

sikoma

Оказа се, че е лицензиран само за полски волва. Затова самолетите пак си стояха неремонтирани. Защото няма луд, който да си сложи подписа под такъв ремонт, даже и поляк.

Калорифер

 
Доколкото разбирам от написаното, съдили са го, защото не бил дал на руската фирма да ремонтира двигателите.
Ако това му деяние е в несъотвестствие с подписани договори, тоест - има задължения към руската страна, защо тя не го съди, а го съди нашето правосъдие?
Ако няма никакви задължения към руската страна и ако наистина ремонтът е излязъл по-евтин с поляците, за какво тогава го съдят изобщо?
В крайна сметка - ремонтирани ли са двигателите или не?
 

Светозар

До "Калорифер"

Николай Ненчев, 02.07.2019 г.:

„В рамките на вчерашния ден (пледоариите по делото) прокуратурата над 20 пъти сигурно постави въпроса – защо съм нарушил интересите на „РСК МиГ“? И нито веднъж не ме попита – вие как защитихте българския национален интерес?“,– (svobodnaevropa.bg/a/30033474.html)

Bacho Кольо

Има виновен в случая и това не е посъдимият. Виновн е този, който направи министър на войната  това безграмотно недоразумение.

Памфуций
снимка на Памфуций

Пет., 17/07/2020 - 19:19

sikoma

Оказа се, че е лицензиран само за полски волва. Затова самолетите пак си стояха неремонтирани. Защото няма луд, който да си сложи подписа под такъв ремонт, даже и поляк.

 

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/11/10/3075587_polsha_e_prikljuchila_angajimenta_si_po_dogovora_za/

Полша е приключила ангажимента си по договора за осигуряване на логистична подкрепа за българските самолети МиГ-29 от 2015 година, обяви днес в рамките на парламентарния контрол министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

 

Той обяви, че са ремонтирани шест двигателя за изтребителите, като снабдените с тях машини се използват. За удължаването на ресурса на моторите с по 350 летателни часа са платени общо 6.138 млн. евро, а гаранцията е 200 летателни часа.

 

Попитан от депутата от БСП Жельо Бойчев дали според Каракачанов това е бил най-добрият вариант за ВВС, военният министър обяви, че към момента, когато е сключен договора, той е дал глътка въздух. Към днешна дата обаче Красимир Каракачанов смята, че двигателите трябва да се ремонтира от техния производител и вече имало подписан меморандум за намерения в тази посока с компанията РСК МиГ.

 

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Този е невинен, толкова колкото е невинен и Борисов.

☺️

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

..

Влез или се регистрирай за да коментираш